2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2017-09-08 17:27:07

Nagyszalontán is indul a tanév

Tanévnyitó istentisztelet és átadóünnepség keretében vehetik birtokba a diákok a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum új épületegyüttesét. 2017. szeptember 11-én, a magyar kormány támogatásával létrejött szórványközpont megnyitóján Mikló Ferenc nagyszalontai református lelkész, Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mond ünnepi beszédet.

Nagyszalontán is indul a tanév

Az Arany János Elméleti Líceum önálló magyar tanintézetként 2011 őszén kezdte meg működését a Nagyszalontai Református Egyházközség felügyelete alatt, miután miniszteri rendelettel kettéválasztották az azelőtt kétnyelvű általános iskolát és gimnáziumot, a magyar tagozatokat önálló magyar iskolába rendelve. Ezt követően a magyar többségű és vezetésű településen a magyar iskolának el kellett hagynia az Arany János nevét viselő, eredetileg is magyar oktatási intézménynek épült iskolaépületet, és elfogadni, hogy hat épületben, szétszórtan működjön. 2013 őszén a református egyházközség, az iskola és a város magyar többségű vezetése közös levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz egy új iskolaépület és szorványkollégium megépítésének támogatásáért. A Kormány az iskola, a szórványkollégium, valamint az intézményhez tartozó tornaterem felépítésére összesen 1 milliárd 10 millió forintot biztosított a Nagyszalontai Református Egyházközségnek. A szórványközpont alapkövét 2014. szeptember 28-án dr. Naszvadi György, a nemzetgazdasági minisztérium akkori államtitkárának részvételével tették le. A központ részeként az iskola és a kollégium, mintegy 855 millió forint összegű beruházás keretében elkészült.  

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum új épületegyüttese és a szórványkollégium átadására 2017. szeptember 11-én – romániai idő szerint - 11 órakor kerül sor. Az eseményen köszöntőt Mikló Ferenc nagyszalontai református lelkész és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mond.

Az új épület bejáratánál a szalagot Lázár János, dr. Naszvadi György, Mikló Ferenc és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vágja át.

Az ünnepség helyszíne: Arany János Elméleti Líceum iskolaudvara

415500 Nagyszalonta, Bocskai utca 21.

FONTOS: Az esemény a helyi, romániai idő szerint 10 órakor – magyar idő szerint 9 órakor - tanévnyitó Istentisztelettel veszi kezdetét, a megnyitóünnepségre helyi idő szerint 11 órakor, magyar idő szerint 10 órakor kerül sor!

forrás: Göbl Vilmos
Miniszterelnökségi Sajtóiroda