2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-04-08 15:46:50

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Portisch Lajos nemzetközi nagymesterrel szimultán is játszhattak azok, akik szombaton részt vettek a Pulitzer sakkversenyen. A makói önkormányzat felkérésére a helyi Spartacus Vasas Sportegyesület első alkalommal rendezte meg ezt az eseményt. Az egyesület legkiemelkedőbb sportága a sakk, hiszen a csapatuk az NB1-ben szerepel.

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Pulitzer József születésének 170. évfordulójára a makói önkormányzat emléknapokat szervezett. Sokan nem is tudják, hogy az Egyesület Államokba költözött és ott hatalmas médiabirodalmat kiépített makói származású újságíró előszeretettel sakkozott. Ennek kapcsán adott otthont szombaton a Korona díszterme az I. Pulitzer Sakkversenynek. Az eseményre Portisch Lajos is elfogadta a meghívást. A 80 esztendős nemzetközi nagymester nem csupán beszélt a sportágról, hanem tíz játékossal szimultán meg is mérkőzött. Portisch Lajos összehasonlította a mai sakkozókat, illetve párharcokat azokkal, amikor még ő is aktívan játszott, íme:

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Az önkormányzat felkérésére a Makói Spartacus Vasas Sportegyesület rendezte meg a tornát. - A célunk, hogy hagyományt szeretnénk teremteni ennek a versenynek, hiszen már az első is nagy sikert aratott, hiszen több mint 20-an neveztek rá - nyilatkozta Joó János, az egyesület társadalmi elnöke. A Spartacusnak nem csupán sakkozói vannak, igaz, hogy ez a legeredményesebb része, hanem számos más sportág is jelen van az életükben. Hogy melyek ezek, azt Joó János itt részletezi:

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Toldi János is részt vett az eseményen, mint érdeklődő, s nem mint induló. - Tudok sakkozni, egykoron, mikor még élt apósom, szokássá vált nálunk, hogy az ünnepekkor összegyűlt család férfi tagjai elővették a táblát, a bábukat és órákig játszottunk - árulta el a települési képviselő. Toldi János mosolyogva kiemelte: sok babér nem termett neki, mivel apósától szinte mindig kikapott. A városatya érdeksségként megemlítette, hogy Pulitzer az életét és első munkáját is a sakktudásának köszönhette, hiszen a polgárháborúban ebben a játékban legyőzött egy tisztet, majd évekkel később már Amerikában így kapta meg az újságírói állást.

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Martonosi Ádám azért kezdett el egykoron sakkozni, mivel nem vették fel a rendőrtiszti főiskolára. Aztán később abbahagyta ezt a szellemi sportot a makói férfi. Egy ma már nem létező magyar zenecsatornának hála, hogy aztán újból sakkozni kezdett, s napjainkban a Spartacus egyik kiválósága, hiszen a tavalyi szezonban ő szerezte a legtöbb pontot. Hogy miként tud valakit egy tévécsatorna sakkozásra bírni, azt Martonosi Ádám itt ismerteti:

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Nagymesterrel sakkozhattak a makóiak

Munkatársunktól. K.