2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-6°C
-5°C
Tiszta / -6°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2018-02-12 22:35:55

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Folytatódik Hegedűs Zoltán (FIDESZ-KDNP) választási fórumsorozata, amelynek hétfői állomása a Csúcsi Olvasókör volt. A Hódmezővásárhelyt érintő fejlesztéseknek hála, ez a városrész is jelentős átalakulás előtt áll, ugyanis az Északi elkerülő a forgalom java részét leveszi, például a Jókai utcáról is. Az eseményen részt vett Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke, Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke, Fekete Ferenc, önkormányzati képviselő, Grezsa István önkormányzati képviselő, valamint Cseri Tamás önkormányzati képviselő is.

Időközi polgármester választást fognak tartani február 25-én, Hódmezővásárhelyen. A FIDESZ-KDNP Hegedűs Zoltánt, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármesterét jelölte a megmérettetésre. A polgármester jelölt választási fórumsorozatának hétfői állomása a Csúcsi Olvasókör volt. Cseri Tamás, a rendezvény moderátora bemutatta az eseményen felszólalókat, majd átadta a szót Havasi Katalinnak.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

„Ez a város vesztese volt a rendszerváltásnak. Az ezt követő 27 évben, közös munkával gyökeresen megváltoztattuk ezt a helyzetet. Az életünk egyre biztonságosabbá válik, aminél semmi sem fontosabb. A februári választások célja nem más, mint Vásárhely jövője” – mondta a FIDESZ helyi szervezetének elnöke.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Bálint Gabriella felszólalásában kiemelte: Hegedűs Zoltán a kampányban az egyetlen jelölt, aki Hódmezővásárhely sorsáról, jövőjéről beszél.

„Itt most nem az országgyűlési választásokról van szó, hanem a városunkról, rólunk. Nem szabad, hogy megtévesszenek bennünket. Nekünk nem lehet más jelöltünk, csak Hegedűs Zoltán, hogy ne szakadjon meg a fejlődés, a lendület” – fogalmazott a KDNP helyi szervezetének elnöke.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Fekete Ferenc önkormányzati képviselő is megosztotta a véleményét a fórumon résztvevőkkel:

„18 éve járok képviselőként ide az olvasókörbe. Ahhoz, hogy ez a fejlődés továbbra is ilyen intenzíven folytatódjon, Hegedűs Zoltánra kell szavazni. A város polgármesteri széke, nem egy egyéni vállalkozói feladat, csapatmunkára van szükség. A FIDESZ-KDNP képviselőinek csapata azt a döntést hozta, hogy Hegedűs Zoltán a legalkalmasabb a feladatra” – mondta Fekete.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Grezsa István önkormányzati képviselő kiemelte: a logika és józanész azt diktálja, hogy Hegedűs Zoltánnál jobb választás nincs.

„Olyan mértékű fejlődést tudunk elérni a városban, ami az egész 21. században meg fogja határozni Hódmezővásárhely sorsát” – fogalmazott Grezsa.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje kiemelte: a rendszerváltás óta ilyen jól nem állt még Hódmezővásárhely.

„Először alakult ki, hogy 400 millió forint tartaléka maradt a városnak. Ezért kezdeményeztem a város csoportjaival egy beszélgetést, hogy mire fordítsuk a pénzt. Két programot emelnék ki. Az egyik, az idősek megbecsüléséről szól. A támogatást szabályzó rendelet, amely évi 30 ezer forintban szabályozza azt, megengedi, hogy a karácsonyi ajándékok mellé, húsvét alkalmából is 10 ezer forintnyi Erzsébet utalvánnyal háláljuk meg a 62 éven felülieknek azt, hogy biztos alapokat vehettünk tőlük át. A másik program 150-200 millió forint béremelést jelenthet Hódmezővásárhelyen, ugyanis a vállalkozások számára felkínáltuk, hogy az építmény adójuk 30%-át bérfejlesztésként jóváírhatják” – mondta Hegedűs.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Ezek után, a Csúcs városrészt érintő fejlesztésekről számolt be a polgármester jelölt. Tájékoztatott, hogy az Északi elkerülő szemmel látható változás lesz március 29-i átadás után a lakosok számára, hiszen a forgalom lényegesen csökkeni fog a városrész jelenleg túlterhelt utcáin. Hozzátette, hogy a Rárósi út két szakaszban fog megújulni egészen Nagymágocsig. Kitért a 30 km-en megújuló csatornahálózatra, valamint a közel 120 megújuló önkormányzati bérlakásra is.

„A Magvető utcai óvodát már átadtuk és az Észak utcai is hatalmas átalakuláson megy keresztül. A Szent István utca óvodát szeptemberben adjuk át, az iskolában pedig idén megkezdődök a korszerűsítés. A Rárósi utcai rendelő teljes egészében megújult és az olvasóköröket is felújítjuk a következő 2-3 évben” – tájékoztatott Hegedűs.

Elmondta, hogy a temetőket is átalakítják, így a Kincses temetőt is kerítéssel fogják körbevenni, mivel sokan panaszkodtak az őzek miatt.

Miután beszámolt a projektekről Hegedűs Zoltán elmondta, a lehetőség egy nyitott ajtó, amin be kell lépni és a megléte után kezdődik a munka, nem lehet hátradőlni. Hozzátette: 10 pontban szedte össze, mit szeretne azért tenni, hogy Vásárhely még jobb legyen. Íme, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltjének pontjai:

  1. Nem engedjük, hogy illegális bevándorlókat telepítsenek a városunkba!
  2. Fejlesztjük, és 100 hektárral bővítjük az Ipari Parkot
  3. Felújítunk minden bölcsődét, óvodát és oktatási intézményt a városban
  4. Új piacot és vásárközpontot építünk a meglévő helyén
  5. Minden orvosi rendelőt felújítunk. Kétágyas, fürdőszobás kórtermekkel és MR diagnosztikai eszköz beszerzésével fejlesztjük a városi kórházat
  6. Tovább erősítjük a közbiztonságot, bővítjük a közterületi kamerarendszert. Fejlesztjük a laktanyát, új honvéd középiskolát és kollégiumot hozunk létre
  7. Felújítjuk a templomokat, rendbe hozzuk a temetőket, eltöröljük a sírmegváltási díjat
  8. Megemeljük a bölcsődékben, óvodákban, szociális területeken és a közszférában dolgozók fizetését
  9. Új könyvtárat és tudásközpontot hozunk létre. Felújítjuk az olvasóköröket
  10. Élhető várost építünk, folytatjuk a zöldterületek rehabilitációját, a játszóterek és utak építését. 117 km kerékpárutat építünk.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Lázár János országgyűlési képviselő elmondta, hétfőn lesz 43 éve, hogy ezen a környéken él, ide kötődik.

„Én minden választáson a részvételt tartom a legfontosabbnak. A legfontosabb a város közösségének az életében, hogy mindenki elmondja a véleményét, elmenjen szavazni. Ez a demokrácia fokmérője. Azért jöttem ma este, hogy arra kérjem önöket: adják a szavazatukat Hegedűs Zoltán alpolgármester úrra. November közepe óta effektíve ő vezeti Hódmezővásárhely városát és én nem látom okát, hogy ezen változtassunk” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János tájékoztatott: a polgármesternek az a dolga, hogy a jelenleginél is jobb hely legyen Hódmezővásárhely. A választás tétje, hogy nyertes, vagy vesztes lesz-e Vásárhely. Van, akinek az a programja, hogyan legyen Hódmezővásárhely „Lázármentes” hely, de nem derül ki belőle az, hogy lesz több munkahely, hogy lesz aszfaltozott a Rárósi út.

„Hegedűs Zoltán azoknak is a polgármester lesz, akik nem rá adták a voksukat. Ez nekem nagyon szimpatikus. Arra vállalkozik, hogy Almási István polgármesterségét folytatja. Az senkinek nem lesz jó, ha vita lesz a képviselő-testületben és nem lesznek világos viszonyok, nem valószínű, hogy összhang lesz egy más beállítottságú polgármester és a FIDESZ-es többség között. Orbán Viktor Miniszterelnök szavaival élve: Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Lázár János a csúcsi eredményekről elmondta: a március 29-én adják át az Észak elkerülőt, így 30 év után a Jókai utca forgalma megoldódik, mivel a 45-ösnek és a 47-esnek nem ez lesz a nyomvonala. Hozzátette: a város legsúlyosabb problémája jelenleg a munkaerőhiány, az építményadó jóváírása béremeléssé, pedig a dolog lényegét kezeli. A nyugdíjasok számára húsvétkor kiosztott Erzsébet utalványokkal kapcsolatban beszámolt róla, hogy 2005 óta segítenek a vásárhelyi időskorúaknak, Hegedűs Zoltán döntését a 10 ezer forintos hozzájárulásról pedig egy bölcs és jó döntésnek tartja.

„Ha jobban mennek a dolgok, abból mindenkinek részesülnie kell, minden generáció közt igazságosan kell elosztani a javakat. Hódmezővásárhely igen magas számban laknak egyedül élő nyugdíjas nők, ezért biztos vagyok benne, hogy egy 10 ezer forintos utalvány, bármikor jól jön” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János kiemelte: 2010-ben 2000, míg 2017-ben 800 bűncselekményt követtek el Hódmezővásárhelyen, amik többségükben idősek sérelmére történtek. Hozzátette, hogy ez a szigorított BTK-nak, a rendőrség létszámának növelésének, valamint a 270 kamerának köszönhető, ami a városban fel van szerelve.

„Azon a környéken, ahol kamera van nincsenek betörések, mert visszatartó erővel hat. Nem csak a bűncselekmények száma csökkent, hanem aki elköveti, azt nagy valószínűséggel el is fogják kapni. A másik fontos pontja a biztonságnak, hogy Hegedűs Zoltán elmondta: a laktanyát kiemelten támogatja. Hódmezővásárhely legnagyobb munkaadójáról van szó. 2000 katona, ha szolgál a laktanyában az jó a városnak, mert biztonságban van, jó a polgároknak, mert tudnak ott dolgozni” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a biztonság harmadik fontos alappillére a bevándorlás kérdése, amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán egyértelmű választ adott.

„Nem mindegy, hogy kik élnek ebben az országban. Ezért minden közéleti szereplőtől világos beszédre van szükség. Azt tudom mondani, hogy én mindent megfogok tenni, ha elnyerem a bizalmukat, hogy megakadályozzam, hogy ide bárki bejöjjön illegálisan, vagy kötelező szétosztás keretei közt bárkit is ide osszanak. A bevándorlást nem megszervezni, hanem leállítani kell. A magyar fiatalokat kell támogatni annak érdekében, hogy ne kelljen ebből az országból elmenniük, itt tudjanak egy olyan egzisztenciát létrehozni, ami megoldja a demográfiai problémákat” – mondta Lázár János.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy a kormány számára Szeged erősítése, fejlesztése fontos. Hozzátette: a Tram-train segítségével, közel 5-10 ezer ingázó élete lehet egyszerűbb, de beszámolt a 47-es négysávúsításáról, valamint a Szeged-Pest vasútvonal fejlesztéséről is. Kiemelte: olyan életfeltételek kellenek, hogy aki ide születik, az később boldogulni is tudjon.

Kérdésként merült fel a közmunkaprogram a lakossági fórumon, amivel kapcsolatban Lázár János válaszában kiemelte: a városnak meg kell becsülnie azokat, akik ezt a munkát elvégzik, hiszen tisztán tartják a tereket, utcákat. Hozzátette: a közmunkában foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, mert az emberek elmennek piaci munkahelyre dolgozni.

Nagymágocsig megújul a Rárósi út

Lázár János szóba hozta a piacot, amivel kapcsolatban elmondta: minden városi tulajdonban lévő piacot fejleszteni kell, olyan körülményeket kell teremteni, hogy inkább a piacon vásároljanak az emberek élelmiszert, ne a hipermarketekben.

 

(x)

 

n.j.