2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közlekedési és Kék hírek
Czabarka János | 2017-11-15 08:35:21

Munkát keresők adataival éltek vissza

A budapesti Széll Kálmán téren kerestek munkát azok, akik nevére, mint kiderült, egy bűnbanda cseh cégeit íratták. A bűnszövetség irányítói előzetes letartóztatásban vannak.

Munkát keresők adataival éltek vissza

iratok lefoglalása

Egy dél-alföldi férfi fiktív számlákkal jogosulatlanul akart áfát visszaigényelni. A bűncselekményhez egy számlagyár biztosította a hamis számlákat, azonban a NAV Bács-Kiskun megyei revizorai és dél-alföldi pénzügyi nyomozói időben leleplezték a csalást.
A férfi,a fiktív iratok szerint napelem-parkokhoz való napelemekkel és geotextíliával kereskedett, magyar cégektől vásárolt és cseh társaságoknak adott el. A jól ismert módszerrel több mint négyszázmillió forint áfát szándékozott visszaigényelni.

A bűnszervezet a számlázáshoz használt, de később szükségtelenné vált cseh cégeket román személyekre passzolta el. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a budapesti Széll Kálmán téren munkát kereső román állampolgárok adatait elkérték, majd munkaszerződést színlelve, cégek eladásához szükséges iratokat írattak alá velük. A román munkások munkát ugyan nem kaptak, de a korábban bűnözéshez használt cégek a nevükre kerültek.

A pénzügyi nyomozók lecsaptak a dél-alföldi férfire és társaira,különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őt és egy társát őrizetbe vették. Annak a bűnszervezetnek a vezetője, amely a bűncselekményhez a számlázó cégeket biztosította, egy tavaly leleplezett számlagyár miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban van, ezzel a cselekménnyel is bővült bűnlajstroma.

Munkát keresők adataival éltek vissza

előzetes letartóztatásban a gyanúsítottak


A pénzügyi nyomozók több esetben tapasztalják, hogy nemcsak külföldi állampolgárok, súlyos beteg személyek, hanem fiatalok személyi igazolványát, adatait is megszerzik, lefényképezik a bizalmukba férkőző személyek és költségvetési csaláshoz használt cégeket íratnak a nevükre. Többször előfordul, hogy bűnös pénzeket vetetnek fel velük bankszámlákról, hogy a valódi elkövetők elrejtőzzenek a hatóságok elől. A bűncselekményekben való szándékos részvételt, a bűnözők segítését a törvény bünteti.

forrás: NAV