2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-08-08 20:41:19

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor, amelyet egy kiállítással zártak le a Mártélyi Faluházban kedden, késő délután. Az érdeklődők, több mint 90, a táborban résztvevő művész munkáját tekinthették meg.

Már több mint 50 éve örvend töretlen népszerűségnek a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor. Az idei évben fiatalabbak és idősebbek, amatőrök és profik alkottak együtt a természet lágy ölén. A tábor zárónapján rendezett kiállításon az ő munkáikat lehetett megtekinteni a Faluházban, Mártélyon. Az érdeklődőket Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Borsos József, Mártély polgármestere, Szabó Tamás, szobrászművész és Mucsi Zoltán a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor Egyesület elnöke köszöntötte

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy sok neves művész segítette idén is a táborozók munkáját. A több mint fél évszázada töretlenül működő táborban, ugyanis generációról generációra terjed a művészet, és a Mártély iránti szeretet.

"Ez a táj, különleges: a csodálatos színek, a tükröződések a vízen, a fények és az árnyékok játéka, csodálatos. Az alkotókedv mindig szárnyal Mártélyon. Több mint 90 munka van itt kiállítva. Ezek a művek, pedig csak a töredékét képzik annak, amik készültek, hiszen ide csak a legjobbakat válogattuk ki. Az egyik fő cél, az a fiatal alkotók számának a növelése, a régiek hagyományaira, tapasztalataira építkezve." - tette hozzá Mucsi Zoltán.

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

A kiállításon három kisebb, és egy nagyobb díjat is kiosztottak az alkotók között. A tábor fő díját, a Fodor József díjat, Márta Barbara kapta, aki elmondta, hogy Üllésről érkezett és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója. Kisgyerek kora óta foglalkozik festészettel és már harmadik alkalommal vesz részt az Alkotótáborban.

"Amikor itt vagyok Mártélyon, mindig megfog valami. Nagyon jó itt a holtágnál és sok barátom van itt. Elég termékeny időszakot mondhatok magam mögött, több képet is készítettem. Úgy érzem, hogy ez a díj motiválni fog a továbbiakban is."

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

Szabó Tamás szobrászművész elmondta, hogy a táborban már évtizedek óta hagyomány, hogy átadják az idősebbek a művészet iránti szeretetüket a fiatalabbaknak. A szobrász 1968-óta mint hallgató vett részt az Alkotótáborban, valamint 1980-90 között oktatott is.

"Egy pár korrektúrát az idei táborban is tartottam. Mindenki érzi a varázslatot Mártélyon, hiszen rengeteg híres művész alkotta meg fő műveit itt. Ez a fajta egymásra épülés, a tudás és a művészeti iránti szeretet átadása, egy olyan folytonosság lett, ami nagyon ritka. Ezzel a magyar művészettörténetbe Mártély kőbe véste már a nevét. Ez itt egy olyan terület, amiből nagyon kevés van a világban." - mondta el szerkesztőségünknek a szobrászművész.

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

Mártély önkormányzata is felajánlott egy díjat, amit Borsos József, Mártély polgármestere adott át, akinek az Alkotótábor szervezői és résztvevői egy festményt adományoztak. Borsos József elmondta, hogy méltán lehetnek büszkék a tábor szervezői, Mártély lakossága és az egész kistérség, hogy egy ilyen rendezvénynek már több mint fél évszázada helye van a településen.

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

"Már második éve adott helyet a Faluház a tábor zárónapján a kiállításnak. A színvonalat jelzi a folytonos érdeklődés, a kitűnő szervezői munka és a nagy nevek, akik ideérkeznek, hogy segítsék a fiatalok fejlődését." - tette hozzá Borsos.

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

A polgármester elmondta, hogy a jövőben is segíteni fogják a tábort és a szervezők munkáját, hiszen fontos, hogy minél több fiatal lehessen részese annak az élménynek, amit Mártély, és a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor nyújt a művészetek iránt érdeklődők számára.

Múlt, jelen és jövő egyesülése a művészetben

n.j.