2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Szabó Viktor | 2017-03-29 20:13:49

Most már nem fáj, ha fejik

Egy újfajta fejő rendszer kezdte meg működését a SZTE Állattenyésztési Karának tejelő szarvasmarha tanüzemében, Hódmezővásárhelyen. Az új technológia a tehenek számára is kellemesebbé teszi a fejést.

Most már nem fáj, ha fejik

Az eddig használt fejőgépek megterhelték a tehenek tőgyét, és fájdalmas is lehetett az állatoknak. Az innovatív fejőkehely használatával viszont elkerülhetőek az esetleges sérülések a tőgyön, valamint a négylábúnak olyan érzést nyújt, mintha a kisborjú étkezne.

Most már nem fáj, ha fejik

Jelenleg még csak az új SurePulse fejési technológiának az első lépcsője, az innovatív fejőkehely érhető használata érhető el a piacokon, de a második lépcsőfok is tesztelés alatt van. A CALF35 rendszer prototípusát először Hódmezővásárhelyen helyezték üzemszintűen használatba.

Most már nem fáj, ha fejik

A szerkezetet egy ausztrál férfi, Richard Paul Wallace alkotta meg. Elmondása szerint onnan jött a gondolat, hogy megreformálja a fejési folyamatot onnan jött, hogy kezdetben fejőkehely gumikat árusított, viszont a farmerek nem voltak elégedettek. Ezért egy új technológiát álmodott meg, ami a gazdaságoknak és a teheneknek is jó.

Most már nem fáj, ha fejik

Egy állatorvossal teniszeztem, és megkérdeztem, hogy a fejőgépek miért teszik tönkre a tőgybimbókat. Erre ő azt válaszolta, hogy nagyon keveset hagyjuk pihenni a bimbót, és túl sokat fejjük. Műszakilag elgondolkoztam azon, hogy hogy lehetne a pihenési fázist növelni. Kitaláltam egy új alkatrészt a fejőkehelybe, ami a pihentetést mechanikailag lehetővé teszi.” – Richard Paul Wallace, az új technológia kitalálója.

Most már nem fáj, ha fejikRichard Paul Wallace

A hagyományos fejőkehelyben csak egy fejőgumi található, viszont a továbbfejlesztett verzióban egy speciális betét került elhelyezésre, és ez a műanyag alkatrész kontrollálja a fejőgumi mozgását, és nem hagyja, hogy az állat tejleadási sebessége döntse el, hogy a fejőgumi miképpen mozog.

Most már nem fáj, ha fejik

A SurePulse innovatív fejőkehelyen alapuló fejési technológiát a 2011-es megjelenése óta több mint 2500 fejőrendszerben alkalmazzák sikerrel. Richard Paul Wallace ennek az új technológiának az értékesítése kapcsán került Magyarországra.

Most már nem fáj, ha fejik

A fejlesztés szakasza alatt folyamatosan láttam, hogy nem teljes a megvalósítása és a műszaki reprodukálása a borjú szopási műszaki paramétereihez. Ezért a műszaki hátteret is biztosítani kellett a fejőházban. Ezért fejlesztettem ki a CALF35 nevű rendszert, aminek a tesztelésére a SZTE Állattenyésztési Karának tejelő szarvasmarha tanüzemében kaptunk lehetőséget.” – magyarázta az ausztrál szakember.

Most már nem fáj, ha fejik

Eddig négy fejésen vannak túl az új technológiával, az eredmények pedig megnyugtatóak. A tehenek jól viselik az új módszert, sokkal nyugodtabbak fejés közben.

Most már nem fáj, ha fejik

Mint egyetemi intézmény, nekünk az innovatív megoldásokat fel kell, hogy karoljuk. Az elmúlt évben az Állattenyésztési Napokon már bemutatták ezt a technológiát, mi pedig megkerestük Pault, hogy miben tudnánk együttműködni. Neki szüksége volt egy független egyetemi intézményre, hol be tudja mutatni ezt az új technológiát. Így alakult ki az, hogy egy olyan világpremier van most Hódmezővásárhelyen, ami forradalmasítani fogja a fejés technológiáját.” – tudtuk meg Tóth Ferenctől, a Tangazdaság igazgatójától.

Most már nem fáj, ha fejikTóth Ferenc

Az igazgató hozzátette, hogy becslések szerint nagy telephelyek évi több 10 millió forintos nyereséget tudnak realizálni amellett, hogy kevesebb lesz a szarvasmarháknál a megbetegedés.

Elindult egy kutatási téma. Szakdolgozat készül a szarvasmarhák egészségügyi állapotáról. Körülbelül három hónappal ezelőtt kezdtük ezt meg. Az alap koncepció az, hogy javulni fog a tőgy egészsége. Ezt egy pontozási rendszerrel fogjuk vizsgálni. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy megszűnnek-e azok a problémák, amik nagyüzemi szinten jellemzőek az állományra, illetve látható-e a tej minőségében és mennyiségében?” – nyilatkozta Mikó Józsefné Jónás Edit, a Mezőgazdasági Kar Állattudományi Intézetének főiskolai docense.

Most már nem fáj, ha fejikMikó Józsefné Jónás Edit

A Vásárhelyen tesztelt új fejési technológiát a közönség a 2017-es Állattenyésztési Napokon már megtekintheti.

Sz.Viktor