2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-05-18 21:25:52

Mondjunk nemet a drogokra!

Április 22-én, immáron tizenhatodik alkalommal indult el Budapestről a Drogmentes Magyarországért Maraton. A futók csütörtök délelőtt értek Hódmezővásárhelyre, ahol egy kisebb delegáció várta őket, és együtt teljesítettek egy kisebb távot a maratonfutókkal.

Magyarországon nincs könnyű dolga egy mai fiatalnak. Nyugatról egyre több olyan gondolat érkezik, miszerint legalizálni szeretnék a könnyű drogokat. A fiatalok fejében ez törekvés olyan gondolatokat kelthet, hogy a drogok használatával nincs semmi probléma. Kelet felől pedig érkeznek a szintetikus, dizájner drogok, amik olyan veszélyeket rejtenek, amiket az orvosok sem feltétlen tudnak előre. A kétfelől érkező hibás eszmék kereszttüzébe könnyű bekerülni, ezért nem könnyű eldönteni, hogy mi a helyes út.

Mondjunk nemet a drogokra!

16 évvel ezelőtt, 2002-ben megálmodtak egy figyelemfelkeltő rendezvényt, a Drogmentes Maratont, azzal a céllal, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a drogok veszélyeire. Azóta minden évben egy országot átívelő futásra indulnak a vállalkozó szellemű aktivisták, akik fáradságot és családtól való távolmaradást nem kímélve próbálnak küzdeni a kártékony szerek ellen.

Idén a Drogmentes Magyarországért Maraton április 22-én indult el Budapestről. A futók 42 nap alatt az egész országot végigfutják, minden megyét érintve. Érintik többek között Győrt, Sopront, Zalaegerszeget, Veszprémet, Pécset, Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Debrecent, Nyíregyházát, majd Budapestre érkeznek vissza.

Mondjunk nemet a drogokra!

Vásárhelyre csütörtök délelőtt érkeztek meg a futók, ahol egy kis delegáció várta őket. A főleg diákokból álló csapat tanári kísérettel pár száz métert meg is tett a maratoni futókkal, illetve egy drogmegelőző előadáson is részt vehettek.

A futás önmagában még nem lenne akkora figyelemfelhívó erejű, amekkorát az egész ügy megérdemelne, ezért a mozgalomhoz több neves ember is csatlakozott. Többek között Danny Blue mentalista, Nick Árpád Guinness rekorder erőművész, Erdei Zsolt boxoló, Takáts Tamás zenész, és még sokan mások úgy gondolták, hogy azt a hírnevet, ismertséget, amit ők már megszereztek, arra akarják használni, hogy minél többen nemet mondjanak a drogokra.

Mondjunk nemet a drogokra!

Sz.Viktor

Fotók: Tóth Gergely