2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-10 15:55:09

Modern piac létrehozását javasolja Lázár

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő egy teljesen új, modern piac létrehozását, kialakítását javasolja a jelenlegi helyén. Ebbéli véleményét a pénteki közgyűlésen ismertette Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Modern piac létrehozását javasolja Lázár

Összesen 1400-an válaszoltak a hódmezővásárhelyi piaccal kapcsolatos kérdésekre. A válaszadók között negatív és pozitív vélemények is helyet kaptak, a beérkezett válaszokból közgyűlési anyagot is készítettek, amelyet pénteken értékeltek és vitattak meg a képviselők.

Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője a közgyűlésen a grémium elé tárta a beérkezett válaszok alapján született eredményeket. A kérdőívben az eladók és a vevők véleményére is rákérdeztek.

A felmérésből kiderült, az eladók eloszlása a hódmezővásárhelyi piacon a következőképpen alakul: őstermelő 53, egyéni vállalkozó 7, gazdasági társaság 54 tevékenykedik. 20 településről érkeznek Vásárhelyre az eladók, többek között Szegedről, Bordányból, Zákányszékről, Apátfalváról. 40 százalékuk hetente többször jön értékesíteni a vásárhelyi piacra. 79 százaléka elégedett a piaci nyitvatartási idővel. A válaszokból kiderült, a többség egységes arculatot szeretne és a fedetlen helyeket befedetni. Többségük nem szeretné feltüntetni, ha vásárhelyi terméket árul. A tisztasággal legnagyobb hányaduk szintén elégedett.

A vevők válaszaival kapcsolatban kiemelendő, 34 településről érkeztek vásárlók. A fedetlen áruhelyek befedését, csakúgy, mint az eladók, szintén szeretnék. A vásárlók 65%-át zavarja a biciklik jelenléte a piacon. A többsége a vásárlóknak azt mondta, szeretnék, ha fel lenne tüntetve, melyik a vásárhelyi termék. A vásárlók elégedettek a termékkínálattal.

Amely területeket negatívként értékelték mind a vásárlók, mind az árusok: a parkoló hely kínálatának tekintetében a kerékpártároló helyet hiányoltak. Illetve szeretnék, ha a térburkolatot megújítanák a területen, illetve sokan jelezték, hogy az esti fény nem megfelelő. Kulturált kávézókat is hiányoltak, illetve csomagmegőrzők létrehozását is javasolták, valamint több kuka kihelyezését.

Modern piac létrehozását javasolja Lázár

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő Antal István tájékoztatójára reagálva a közgyűlés elé tárta a hódmezővásárhelyi piaccal kapcsolatos véleményét, javaslatát: „Azt gondolom, a piac fontos hely, és jó helyen lévő hely. Támogatom azt a határozati javaslatot, amely egy teljeskörű fejlesztést irányoz elő. Úgy gondolom, városépítői szempontból kell közelíteni a témához. Egy teljes, nagy volumenű felújítás valósuljon meg. Ha jobb minőségű szolgáltatást biztosít a piac az eladók és vevők számára, még többen mennének a piacra. Vásárhelyen nagy kultúrája van ennek. Ez bővíthető kultúra, van benne növekedési lehetőség. A városnak egy teljesen új piacot kellene tehát, hogy létre hozzon, egy új piaci struktúrát, amely egy 21. századi piacot jelent, és amelynek üzenete is van, nem csak funkcionalitása. Ez új szolgáltatásokat, játszóteret és minden mást jelent, amely egy mai, modern piac feltételeit biztosítani képes. Olyannak kell lennie, amely versenyképes a multikéval. Ez egy nagy gazdasági lehetőség is. A kistermelők, kiskereskedőknek is kiváló lehetőség lenne ez. Ezt javaslom megfontolásra” – mondta Lázár János, majd hozzátette, a kérdőívre adott válaszok és problémafelvetések jogosak, és ezt is figyelembe kell venni a tervezéskor.

Ács Helga