2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Kovács Péter | 2017-05-12 13:39:10

Mobilalkalmazással a tüdőrák ellen

Magyarországon évente tízezren halnak meg tüdőrákban, az uniós statisztikát 2004 óta vezetjük. Létezik azonban egy szűrővizsgálat, amely pontosabb diagnózist ad, mint a hagyományos mellkasröntgen, valamint egy mobilalkalmazás is segít eldönteni, hogy a tüdőrák szempontjából melyik rizikócsoportba tartozunk. Dr. Furák József egyetemi docenssel, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mellkassebészeti osztály vezetőjével beszélgettünk.

Mobilalkalmazással a tüdőrák ellen

A tüdőrákról szinte naponta hallunk a híradásokban, mi most a helyzet Magyarországon, mit mutatnak a statisztikák?

Magyarországon évente tízezren halnak meg tüdőrákban, 2004 óta vezetjük a tüdőrák okozta halálozási statisztikát az Európai Unióban. Ha az uniós összesítést nézzük, hörgő-, tüdő-, légcső- és gégerákban az 2010-ben százezer lakosra vetítve 38,4 ember vesztette életét, ez a szám Magyarországon az uniós átlag 1,8-szerese. Ez százezer lakosra vetítve 71,3-at jelent.

A dohányzás az egyik legfőbb oka a tüdőrák kialakulásának. Ön mit tapasztal, a betegek körében mekkora arányban vannak a dohányzók?

Szegeden a tüdőrák miatt operált betegek 60 százaléka dohányzott, és általában a tüdőrákos betegek 80 százaléka cigarettázik vagy cigarettázott élete során. Ha a teljes magyar lakosságot nézzük, a 40 évesnél idősebb dohányosok aránya 14,4 százalék, míg a 40 év felettieknél ez a szám 28,2 százalék. Sokan azzal sincsenek tisztába, hogy aki dohányzik, 10 évvel élhet kevesebbet, mint a nemdohányzók. A megelőzéssel, és a dohányzásról való leszoktatással lehetne légyegese javítani ezeken a számokon.

Milyen káros anyagok vannak a dohányfüstben?

Elrettentő lehet, hogy a kémiai vizsgálatok alapján a dohányfüstben csaknem ötezer vegyület mutatható ki, ezek közül – a mai ismereteink szerint – hetven rákkeltő.

Mobilalkalmazással a tüdőrák ellen

Sokat hallunk arról is, hogy egyre többen vannak azok, akik nem dohányoztak, vagy dohányoznak, mégis tüdőrákkal diagnosztizálják őket. Ennek van valóság alapja?

Igen, sajnos az operált betegek 15-20 százaléka soha nem dohányzott. Ez főként a nőkre jellemző, az ő számuk az utóbbi időben jelentősen emelkedett. Emiatt a jövőben egy új kór okot is figyelembe kell majd venni.

Hogyan lehet diagnosztizálni a tüdőrákot? Nehéz felfedezni?

A tüdőrák a korai stádiumban tünetmentes lehet, ilyenkor csak szűréssel mutatható ki. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ha ebben a stádiumban fedezik fel a betegséget, akkor sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. Előrehaladva a tüdőrák műtéti kezelésének lehetősége kisebb, ezért fontos, hogy még időben megtörténjen a diagnózis, érdemes tehát elmenni szűrővizsgálatokra.

Milyen típusú szűrővizsgálatok érhetőek el ma Magyarországon?

A tüdőszűrés történhet a jól ismert módon röntgennel vagy napjainkban egyre gyakrabban egy speciális, alacsony sugárzású CT-vel. Az úgynevezett LDCT eredménye 24,2 százalékban, míg a mellkasröntgen 6,9 százalékban igazolhat eltérést a tüdőben.  Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját, amelyben a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú tüdő CT hatékonyságát. Célja,  hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyanoknál, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata.

Tekintettel arra, hogy ez a vizsgálat rendkívül drága és nem mindenkinek van erre szüksége, jelenleg azoknak javasolt, akik fokozott kockázatúak a tüdőrák kialakulására. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik 50-79 év közöttiek, valamint három rizikócsoport valamelyikébe tartoznak, tehát erős dohányosok, vagy erős dohányosok és krónikus obstruktív tüdőbetegek, vagy nem dohányoznak, de krónikus obstruktív tüdőbetegségük van. Budapest mellett Szegeden és Debrecenben is végeznek vizsgálatokat a program keretében.

Mobilalkalmazással a tüdőrák ellen

Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy veszélyeztetett-e a tüdőrákra, annak mit javasolna?

Létezik egy ingyenes E-szűrő program, a „lungscreen”. Ezt a minden okostelefonra letölthető applikációt Dr. Szántó Zalán pécsi mellkassebész dolgozta ki. Napjainkban Kínától Brazíliáig nagyon sok országban használják. A kérdőíven végig haladva kiderül, hogy a válaszadó „nem veszélyeztetett” „mérsékelten veszélyeztetett” vagy „fokozottan veszélyeztetett” a tüdőrák kockázata szempontjából. Az alkalmazás arról is ad információt, hogy melyek a további teendők, és azt is megmutatja, hogy hol található a legközelebbi tüdőgondozó állomás, ahol a kivizsgálás további lépéseiről kérhető felvilágosítás.

 

Androidos alkalmazás itt érhető el:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.markcon.lungtumourfilter

Iphonera pedig itt:
https://itunes.apple.com/HU/app/id916253302

 

KP