2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Rádió 7 hírei
Czabarka János | 2017-06-19 15:19:02

Mit okozhat a kánikula?

Kánikula minden szervezetet megvisel, de életkoruk alapján elsősorban a gyermekek és az idősek közül kerülnek ki a leginkább veszélyeztetettek. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ilyenkor még inkább figyelniük kell önmagukra.

 

Mit okozhat a kánikula?

Dr. Havasi Katalin gyermekorvos, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ orvos-igazgatója.
A  meleg túlzott raktározódása a napszúrást és a bőrpír a leggyakoribb tünetek. A folyadékvesztés miatt azonban a rendszeres vízpótlás elengedhetetlen. Ügyeljünk arra, hogy az izzadással nem csak a folyadék, de a só is távozik szervezetünkből, amit pótolni kell. Ezért is ajánlott az ásványvíz, az alacsony cukortartalmú gyümölcsök fogyasztása.  Az alkoholt és a cukros üdítőket azonban kerülni kell.
A kánikulában felléphet tudatzavar és eszméletvesztés is.  Ha ennek előjeleit látjuk valakin, azonnal hideg borogatással igyekezzünk segíteni.
Az ultraibolya sugárzás hatására akár negyed óra alatt is leéghetünk. 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napfényt.
Különösen a fizikai munkát végzőknél és a sportolóknál a teljesítőképesség helyes felmérése szükséges a nagyobb baj elkerüléséhez.
A ruházatot ezeken a napokon az alábbi szempontok alapján választhatjuk ki: szellős, nem szoros, világos színű legyen, ajánlott a kalap a napszemüveg viselete is.
Utazáskor mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz.
Idősek hűvösre menjenek, reggel vagy hajnalban mozduljanak ki.
Sajnos évek óta visszatérő probléma, ezért az idén is fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy kisgyermeket soha nem szabad autóban hagyni.