2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-29 18:02:55

Minden korban aktuális Arany

Arany János műveinek mindig más és más üzenete van: függ a kortól, amelyben az olvasók felütik az adott alkotást, mégis leginkább maga az egyén határozza meg az értelmezést. Szerdán a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárba érkezők a költőóriás aktualitásairól hallhattak előadást Dr. Imre László egyetemi tanártól. HANGBEJÁTSZÁSSAL!

Minden korban aktuális Arany

Egy irodalomkutatót, - kedvelőt nem kell, hogy megriasszon a tény, hogy egy-egy költői, írói életmű már lezárult. Ugyanannyi, ha nem több feladata van még ilyenkor is az olvasónak. Hiszen minden olvasó más, minden kor más, vagyis Aranyt sem úgy olvassuk ma, mint akár tíz évvel ezelőtt.

Minden korban aktuális Arany

Dr. Imre László

„Olyan körülmények állnak elő, amelyek egy-egy művet más megvilágításba helyeznek. Ott van például a Toldi estéje: magyarság, Európa, nemzeti hagyományok, európai integráció. De ennek ma Magyarországon különleges hangsúlya van: hogyan kell csatlakozni, mit kell elfogadni Európából, mit nem, mi az, ami javunkra válhat, mi az, ami nem. Szegény öreg Toldit ugyanezek a kérdések izgatták. Neki tetszettek is azok a dolgok, amiket Lajos király udvarában tapasztalt, de féltette is a magyarságot, hogy sok minden elvész a régi hagyományokból. Ennyire aktuális nem volt a mű akkor sem, amikor megszületett” – fogalmazott Dr. Imre László, a Debreceni Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára.

Minden korban aktuális Arany

Az est folyamán a balladák is főszerepet kaptak, amelyeknek szintén a legkülönbözőbb aktualitásai lehetnek. Ilyen például az, hogy Montgomery városa díszpolgárrá avatta Arany Jánost. Walesben ez egy fontos aktualitás, míg Magyarországon ugyanennek a műnek egészen más aktualitása lehet.

Minden korban aktuális Arany

A közönség Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház művészének tolmácsolásában öt Arany-balladát hallgathatott meg. Ezek között szerepelt a Rozgonyiné is, amely dr. Imre László számára igen kedves. A ballada kapcsán elmondta, hogy egy olyan asszonyról szól, aki nem azért megy a csatába, mert az hazafias kötelessége, hanem mert a férjétől nem akar elszakadni.

Minden korban aktuális Arany

Liszi Melinda

Elhangzott még a Tetemrehívás, a Vörös Rébék, a Tengeri-hántás és Zách Klára is, utóbbit alább meghallgathatják:

ÉR.