2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2018-01-04 11:34:26

Minden jegy elkelt a Világliga mérkőzésre!

Gyarmati Dezső, a magyar vízilabda sport legmeghatározóbb alakja 2017-ben ünnepelte volna 90. születésnapját. Az eseményről, illetve magáról Gyarmati Dezsőről Hódmezővásárhely egy dombormű- és emlékfal-avatással emlékezik meg, amihez a Világliga egy rangos mérkőzése is társul. Ennek részleteiről beszélgettünk a Rádió 7 csütörtöki Napraforgójában dr. Timár Lászlóval, a “Gyarmati90” rendezvény ötletgazdájával, Bodrogi Tiborral, a rendezvény szervezőjével, valamint dr. Kószó Péter alpolgármesterrel.

Minden jegy elkelt a Világliga mérkőzésre!

Gyarmati Dezső ugyan a vízilabda sportban ért el óriási sikereket, azonban fiatalon az ökölvívással és a kézilabdával is próbálkozott. Öt olimpiai aranyérmet szerzett, ebből hármat mint játékos, kettőt pedig mint szövetségi kapitány, illetve mint edző szerzett meg. „Rengeteg érme volt. Én voltam a lakásában, nagyon jó baráti viszony fűzött hozzá. A rendszerváltó parlamentben nem messze ültünk egymástól. Az egész magyar vízilabda sikere az ő és Rajki Béla sikere. Ma is ennek a szellemi, erkölcsi hagyományából él a magyar vízilabda” – mesélte Gyarmati Dezsővel kapcsolatban dr. Kószó Péter alpolgármester.

Minden jegy elkelt a Világliga mérkőzésre!

Dr. Tímár László

1927-ben született Miskolcon október 23-án. Szimbolikus már a születési dátuma is. Főleg, ha tudjuk, hogy 1956-ban ő is részt vett azon a legendás Melbourne-i meccsen, amelyet a magyar válogatott a szovjetekkel játszott, amelyen Zádor Ervint úgy megsebezte az egyik szovjet játékos, hogy vérfürdővé változott az aréna medencéje. A magyar játékosok közül sokan kint maradtak. Gyarmati is kilenc hónapot töltött az Egyesült Államokban, majd 1958-ban hazatért, de retorzióként eltiltották a sporttól, segédmunkásként kellett dolgoznia, és csak 60-1as években térhetett vissza a sporthoz.

Az, hogy Gyarmati Dezső születésének 90. évfordulójáról méltó módon emlékezzenek meg Hódmezővásárhelyen, ahol a sportuszoda is az ő nevét viseli, a szenior vízilabdázók fejéből pattant ki, élükön Dr. Timár László sebész főorvossal. A kezdeményezést támogatta a város is.

Minden jegy elkelt a Világliga mérkőzésre!

Bodrogi Tibor

Január 16-án lesz egy dombormű-, illetve emlékfal avatás az uszodában. Az előbbi az uszoda falára kerül, és Erdélyi Tibor keze munkáját dicséri. Utóbbi egy üvegvitrin, amelyben Gyarmati Dezsőhöz kapcsolódó tárgyak lesznek elhelyezve, mindezt a sportoló unokája, Hesz Máté ajándékozza a városnak.

Az ünnepség koronája pedig mi más lehetne, mint egy vízilabda meccs. Nem is akármilyen: egy Világliga mérkőzése lesz. A magyar válogatott ellenfele a spanyolok lesznek. A rendezvényen való részvételét már jelezték többen is a Magyar Vízilabda Szövetségből, így Kemény Dénes, Hesz Máté, de a családból itt lesz Szilágyi Liliána, olimpikon úszónő is, aki szintén Gyarmati Dezső unokája. Valamint meghívják a környező települések vízilabdásait is, így január 16-a egy igazi ünnep lesz a vízilabda sport életében.

Minden jegy elkelt a Világliga mérkőzésre!

Dr. Kószó Péter

A helyszínen majd' 1000 ember szurkolhatja végig a mérkőzést. 700 ember fér a lelátóra, a földszinten pedig egyrészt a VIP vendégek fognak helyet foglalni, másrészt pedig a helyi fiatal sportolók. A műsor ideje alatt kapták a szervezők a hírt, hogy már minden jegy elkelt a meccsre.

ÉR.