2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Soós Kata | 2017-05-15 11:33:11

Minden, amit az öntözésről tudni kell

Beköszöntött az öntözési szezon, de nem mindegy, hogy hogyan vágunk bele, hiszen ennen nem csak szabályai vannak, de akár még kedvezményekhez is juthatunk az Alföldvíz Zrt. által. Az aktuális tudnivalókról Varga Ferencet, az Alföldvíz Zrt. hódmezővásárhelyi divíziójának vezetőjét kérdeztük.

Minden, amit az öntözésről tudni kell

Az Alföldvíz üzemeltetési területén, a locsolási vízmérők kihelyezésére, illetve a szennyvízdíj 10%-nak elengedésére van lehetősége a fogyasztóknak, ha a nyári időszakban bejelentést tesznek a társaság felé, hogy rendelkeznek megfelelő méretű zöldfelülettel és ennek az öntözésére hálózati vizet használnak.

Azokban az utcákban ahol van egyesített csapadékelvezető rendszer, ott meg kell különböztetni, hogy hova vezethetik a fogyasztók a csapadékvizet. Szennyvízhálózatba, ami tiszta profilú, oda semmilyen vizet nem lehet belevezetni. Ugyanis ez a csapadékvíz a szennyvíztelepet terheli. Az Alföldvíz Zrt folyamatosan ellenőrzi a csapadékelvezető rendszerek bekötését, és szúrópróbaszerűen nézik, hogy mi folyik ebbe bele.

Több esetben előfordul, hogy vizet találunk a pincénkben, ebben az esetben ellenőrizni kell, hogy talajvízről beszélünk-e. Meg kell nézni, hogy honnan juthatott be a víz, de a legtöbb esetben a pincék rossz szigetelése miatt történhet ez meg. Amennyiben külső csőtörésre utaló jelek vannak, azt a szakaszt kivizsgálják, és ha szükséges, ki is cserélik. A belső hálózat esetében viszont a fogyasztónak kell állni a költségeket.

sk