2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Megyeri József | 2016-12-28 09:42:16

Milliárdok sorsáról beszélt Lázár

Vásárhelyi laktanya, Hagymatikum, Hagymaház és Páger-mozi. Egy a közös bennük: rendkívül fontos fejlesztések előtt állnak. A Rádió 7 szerdai Napraforgó műsorának vendége Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter volt, akivel Égető Gyula beszélgetett. Percről percre!

12:00: Véget ért a műsor.

11:57: A vásárhelyi Rárósi út - Szabadság tér - piac vonalában várható-e kerékpárút építése? Veszélyes ott a közlekedés – érdeklődött egy hallgatónk.

Lázár: a város megvizsgálja ennek lehetőségét.

11:55: A feltörekvő civil szervezeteknek van-e valamilyen lehetősége Hódmezővásárhelyen? – kérdezte Tamás nevű hallgatónk. Lázár: pályázati kiírásokat igénybe lehet venni, valamint a képviselő-testület is foglalkozik civil szervezetek támogatásával.

11:45: József nevű hallgatónk: mikor újítják fel a vásárhelyi Rárósi utat? Ezen kívül az úttest egy szakasza közel van a lakóházakhoz.

Lázár válasza: az északi elkerülő építésével párhuzamosan megújul az út. Megvizsgálják a nyomvonal elmozdítását, de erről az ott élőkkel is egyeztetnek majd.

11:39: Fekete Imre Makóról: az M43-as autópálya és a Kiszombor közötti elkerülő út építése mikor várható?

A válasz: jelenleg a tervezés zajlik, 2018-19-ben lesz a megvalósítás.

11:36: Vasárnaponként lehet-e ingyen parkolás a vásárhelyi piac környékén? – tette fel egy kérdést hallgatónk.

Lázár nem javasolja a megvalósítást, de erről a várossal kell egyeztetni.

11:32: Áldatlan állapotok uralkodnak Mindszenten. Hiába város, a látkép nem ezt mutatja – panaszolta egy hallgatónk.

Nem szabad elfelejteni, hogy Mindszenten 20 év után végre megtörtént a csatornázás, ami nem került pénzükbe a helyieknek – reagált Lázár János, aki hozzátette, több fejlesztési forrás érkezett a településre az elmúlt időszakban.

11:30: Egy hallgatónk kisvállalkozóként 70 ezer forintnyi adót fizet, amit nagyon sajnál.

Az iparűzési adó az önkormányzathoz kerül, nem az államhoz. Ezáltal a város fenntartására, fejlesztésére fordítják – válaszolt a műsor vendége.

11:26: Vásárhelyen az egykori zeneiskolát 1 milliárd forintért felújították, ide költözött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Most a város 635 millió forintért eladná az államnak az épületet. Több mint 300 millió forint lesz a veszteség? – kérdezte egy hallgatónk.

Lázár válasza: a felújítás is állami összegből történt, nem a város költségeiből.

11:22: A vásárhelyi srandon, a volt kempingeknél, a parkolóknál egy hátsó kijáratot kellene kialakítani – javasolta egy telefonálónk. Lázár tolmácsolja a kérést a polgármesternek és a strand vezetőjének.

11:20: Pesti Sándorné: várható a vásárhelyi kálvin téri templom felújítása?

Erről a református egyházat kell megkérdezni. A kormánytól a közelmúltban 30 milliárd forintot kapott az egyház. Érdeklődni kell, hogy a kálvin téri templom fejlesztésére költenek-e az összegből – válaszolt a miniszter.

11:15: Klára nevű hallgatónk telefonált: miért fizetnek ennyi építményadót a vásárhelyiek? Ráadásul jövőre még emelkedik is az összeg. Hallgatónk jelenleg 13 ezer forintot fizet.

Lázár reagált: valóban nő az építményadó 2017-ben, de évek óta nem történt emelés, 2020-ig pedig nem lesz további módosítás.

11:07: László Krisztián hallgatónk írta: 2017 a drágulás éve lesz Vásárhelyen. A gyermekétkeztetés és a strandbelépő ára is emelkedik.

Lázár János nem tud drágulásról. Az állam jóvoltából a gyermekek 70-80 százaléka ingyen étkezik. Akik térítésmentesen fizetik az étkeztetést, azoknak lehet, hogy drágul a fizetendő összeg.

- A strand működtetésével kapcsolatban vita zajlik, ugyanis a fürdő veszteséggel működik. A cél, hogy minimalizáljuk a veszteséget – tette hozzá Lázár.

Milliárdok sorsáról beszélt Lázár

10:55: - 2017 tavaszára az összes pályázatot kiírják a 2014-2020-as ciklusban. A forrásokat mihamarabb le is kötik, 2017 és 2018  az uniós összegek elköltésével telik – mondta Lázár János.

10:46: A politikus úgy látja, hogy az egészségügyben is jelentős változásokra van szükség. Egy felmérés szerint a magyar munkavállalók rengeteget dolgoznak, ami által kevesebbet törődnek az egészségükkel. Évente 130 ezren halnak meg az országban – közülük 10 ezer fő megmenthető lenne, ha időben felismernék a betegségüket.

- A következő évek vitája az lesz, hogy ha valaki nem megy el az állam által biztosított szűrésekre, akkor a munkaadók több tb járulékot fizessenek-e. Ezáltal bizonyos betegségek kockázatai szinte teljesen lecsökkennének – mondta a Napraforgó vendége.

10:39: Hadsereg fejlesztési programot tervez a kormány. – A határvédelem megköveteli, hogy Közép-Európa legerősebb hadseregét alakítsuk ki. Most a leggyengébbek vagyunk – jelentette ki Lázár János. A katonák béremelésével kapcsolatban tárgyalások kezdődnek meg a jövőben.

Lázár János a témában a következőt mondta:

A vásárhelyi laktanya infrastrukturális megerősítésére 2,5 milliárd forintot adott a kormány. A képviselő szerint erre kiemelt szükség van, ugyanis a laktanya a város legnagyobb munkaadója: 1800-2000 ember dolgozik itt.

10:36: Hódmezővásárhely agrárváros, ahol mezőgazdasági főiskola is működik. - A Szegedi Tudományegyetem mostohagyermekként kezeli a vásárhelyi mezőgazdasági kart. Nem látom annak előnyét, hogy az egyetemhez tartozik, előnyösebb lenne, ha agrártudományi egyetemeket alakítanánk ki, és azokhoz kapcsolnánk ezeket a karokat – fejtette ki a miniszter.

10:33: A politikus egy korábbi interjúban kijelentette, hogy Szegednek és Vásárhelynek egy agglomerációt kellene alkotnia. – A következő években azt kell elérni, hogy gazdasági szempontból egy 300 ezres közös fórum alakuljon ki – mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint nem akadály, hogy a szegedi városvezetés szocialista. Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében januárban érkezik Szegedre, hogy tárgyaljon Botka László polgármesterrel a város fejlesztéseivel kapcsolatban.

10:30: Lázár: fontos, hogy ne csak a főváros felé legyenek négysávos utak, hanem a határhoz vezető utakon is azokat alakítsanak ki. 2021-ig 900 kilométernyi autóút épül – mintegy 2500 milliárdból. Többek között Békéscsaba és Kecskemét között is autópálya lesz.

10:27: Vásárhelyen két olyan beruházás lesz, ami példaértékű. 27 milliárd forintba kerül az északi elkerülő út, amivel hasonló nagyságrendű a TramTrain kialakítása. Az elkerülő napi 20 ezer autótól tehermentesíti a vásárhelyi belvárost.  Az elővárosi vasút által Szeged és Vásárhely között 20 perc lesz a menetidő – hangzott el a műsorban.

10:23: - A régió érdemben változik – mondta a műsor vendége, aki a munkaerő piaci helyzetről is beszélt. A megyében 5 év alatt a 10 százalékos munkanélküliségből 4 százalékos lett. Vásárhelyen 2010-ben 2700 munkanélküli volt, ez a szám most 774. Ez 2,4 százalékos munkanélküliséget jelent, szakértők szerint 3 százalék alatt nincs munkanélküliség.

Lázár János a munkaerőpiacról, béremelésről:

A városban az iparűzési adó is jelentősen megemelkedett, 6 év alatt 700 millió forinttal nőtt. – Az utóbbi 25 év legnagyobb eredményének tartom Vásárhelyen, hogy a munkanélküliség ilyen mértékben lecsökkent – tette hozzá.

10:19: A választókörzethez tartozó kistelepülések is jelentős támogatásban részesülnek. Királyhegyes például 110 millió forintot kap, míg Székkutasra 50 millió forint érkezik.

10:17: Lázár elmondta: ahhoz, hogy a Hagymatikum teljes terjedelmében tudjon működni, 4,5 milliárd forint szükséges. Ezt a kormány kész biztosítani a városnak. A kiszombori elkerülő út megvalósításához 6 milliárd forint szükséges, a kormány erről is tárgyalt már.

10:13: - A jelenlegi makói városvezetés és a kormány kapcsolata kiváló, ami által fejlesztések valósulhatnak meg a településen – jelentette ki a miniszter. Makó hosszú évek óta nem kapott akkora állami támogatást, mint most, ugyanis a város 2,6 milliárd forintban részesül egy új könyvtár építésére és annak környékének rendbetételére. További 730 millió forint érkezik a Hagymaház felújítására, valamint a Páger-mozi korszerűsítésére.

Lázár János a makói fejlesztésekről:

10:10: Kezdődik a műsor. – A kormány több olyan döntést is hozott az elmúlt időszakban, ami jelentősen érinti Hódmezővásárhely és Makó térségét – mondta Lázár, aki szerint ez az itt élők érdeme. A kormány partnerként tekint Vásárhely és Makó környékére, és a helyi lakosok is bizonyítottak. Az október 2-i népszavazáson a térségben 50 százalék feletti volt a részvételi arány.

09:52: Hamarosan megérkezik stúdiónkba Lázár János. Tartsanak velünk 10 órától délig!

Megyeri József