2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Felhős / 1°C
k / -1°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-12-05 21:45:40

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?

Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója tartott lakossági fórumot Székkutason kedd délután, ahol többek között kiderült, hogy eltűnnek a szappanok az Erzsébet Kórház mellékhelységeiből, illetve fény derült egy kellemetlen tényre is, miszerint egyes betegeket a szentesi kórházba szállítanak, ahonnan nehézkes visszajutni Székkutasra.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?

Az elmúlt időszakban a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház hatalmas fejlődésen ment keresztül. Hosszú évek munkájának köszönhetően megújult a járóbeteg szakrendelő. 2006-2007-ben kiürítették a Városház utcai épületet, annak érdekében, hogy egy új épületben, jobb körülmények között tudják ellátni a feladatokat. A kiürítés után azonban, 10 évvel ezelőtt szinte működésképtelenné tették a kórházat. A vásárhelyi és környékbeli emberek tüntettek is a bezárás ellen.

Az intézmény megmentése után azonban rohamosan fejlődik az Erzsébet Kórház. Maga az épület is felújításon ment keresztül, és ennek köszönhetően a munkakörülmények is javulnak. Az országban egyre kevesebb patológus van, pedig rendkívül fontos a munkájuk. A patológia óriási léptekkel fejlődik, hiszen olyan szövettani munkákat végeznek az orvosok, amik az orvostudomány előrehaladását nagymértékben elősegítik. Sajnos azonban ez a szakma kiveszőben van, hiszen egyre kevesebb patológus van az országban. A vásárhelyi kórház ebben is nagyot fejlődött. Jelenleg 8 szakember dolgozik az intézményben, ellentétben a sok nagy kórházzal, ahol van, hogy csak 1 patológus dolgozik.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?

Nagyon sok olyan fejlesztés is végbement az épületen, amit csak felsorolás szintjén említett meg dr. Kallai Árpád a fórumon. Ilyen például az energetikai beruházások, a napelemek felszerelése, vagy épp az orvosok, szakdolgozók képzésére irányuló fejlesztések. Az igazgató elmondta, hogy ezek a felújítások nagyon látványosak voltak, azonban rengeteg munka van még. A belgyógyászati osztály hagyott némi kívánnivalót maga után. Ezzel kapcsolatban Kallai Árpád egy örömteli hírt közölt a fórumon résztvevőkkel.

Ezen a héten, hétfőn, egy szinttel feljebb költözött a belgyógyászati osztály. Mielőtt átköltözött volna az osztály, természetesen jelentős infrastrukturális fejlesztés történt az új szinten. Ebben is léptünk egyet előre, és és föld a különbség a régi és az új hely között. Terveink között szerepel a teljes „A” épület kibővítése, kiszélesítése és a kórtermek felújítása. Ez érinti a sebészetet, a szülészetet és a belgyógyászatot. Ezzel gyakorlatilag a vásárhelyi kórház egy egységet fog képezni, hiszen egy épületben fog zajlani az aktív beteg-ellátás és a járóbeteg-ellátás” – jelentette be Kallai Árpád.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?dr. Kallai Árpád

A fejlesztések nagyban érintik a székkutasi lakosokat is, hiszen sokan a vásárhelyi kórházba járnak betegség esetén. Fekvőbeteg-ellátásban 310-en részesültek 2016-ban, járóbeteg-ellátást 7000-szer vettek igénybe, laborvizsgálaton pedig 4000 –szer vettek részt az előző esztendőben.

Dr. Kallai Árpád beszámolt arról is, hogy nagyon fontos a prevenció. Az Egészséges Vásárhely Program 2008-ban indult el, az Egészségfejlesztési Iroda pedig 2014 óta működik. Ma már a szűrővizsgálatok alkalmával nem attól kell félni, hogy elmegy-e valaki, hanem attól, hogy hogyan tudják fogadni az egészségükre adó embereket. Ez is azt bizonyítja, hogy a megelőző szűrésekre, a prevencióra és az EVP tevékenységére van igény és folytatni kell a megkezdett munkát.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?

A fórumon több kérdés és észrevétel is érkezett a kórház működésével kapcsolatban. Az egyik jelenlévő arra panaszkodott, hogy az intézmény mellékhelységeiben nincs szappan, vagy kézfertőtlenítő. Dr. Kallai Árpád válaszában elmondta, hogy nagy figyelmet szentelnek a higiéniai előírások betartására, de sok olyan ember van, aki úgy érzi, hogy a kórház berendezése szabadon elvihető. Sajnos a lopásokat nem tudják kiküszöbölni. Tervezik, hogy a kórház épületében több helyre is kézfertőtlenítőket helyeznek ki a folyosókra, ezzel is segítve a fertőzések mellőzését.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?Hiányolták a szappant a mellékhelységekből

Problémaként merült fel az is, hogy a mentőszolgálat Szentesre szállította az egyik beteget, és onnan csak több óra múlva szállította volna haza a betegszállító. Ez annak tudható be, hogy Székkutas közelében 3 kórház is működik. Az egyik a vásárhelyi, a másik az orosházi, a harmadik pedig a szentesi. Mivel van olyan szakrendelés, ami Hódmezővásárhelyen nem elérhető, de Szentesen igen, ezért az ÁNTSZ rendelkezése szerint a mentőszolgálatnak oda kell szállítania a beteget. Dr. Kallai Árpád elmondta, hogy utána néz a dolognak, és megpróbálnak megoldást találni a problémára.

Miért Szentesre viszi a beteget a mentő?Szentesről nehéz hazajutni

 

Sz.Viktor