2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Égető Réka | 2017-09-30 11:56:46

Miért hullik a hajunk?

Dr. Fejes Kinga adjunktus, csecsemő, gyermek és felnőtt fül-orr-gége szakorvos laborvizsgálatokkal bővítette szolgáltatásait. Külön csomag van arra a célra, hogy kiderítsék, valakinek miért hullik kórosan a haja. Ennek részleteiről kérdeztük a szakembert.

Miért hullik a hajunk?

Egy korábbi írásunkból kiderült, hogy ha nincs semmi komolyabb tünetünk, akkor is érdemes évente, kétévente kivizsgáltatni magunkat. A Dr. Fejes Kinga által összeállított laborcsomagok között azonban nemcsak általános vizsgálatokat találunk, ha speciális területekre vonatkozóakat is. Ezek közül az egyik a hajhullás kérdése.

Promenad.hu: Mikor beszélünk kórós hajhullásról?

Dr. Fejes Kinga: Tavasszal és ősszel van az ún. normális hajhullás időszaka, ami egy pár nap, pár hét alatt lezajlik. Ilyenkor észrevesszük, hogy a fésűben marad pár hajszál, kádban, hajmosáskor. De ezek mennyisége nem túl sok, és nem is tart sokáig. Abban az esetben, ha az ember fésülködés közben gyakorlatilag marék számra tudja kifésülni a hajat, illetve hogyha mindent beborít a haj és ez heteken keresztül tart, akkor mindenféleképpen érdemes utánamenni.

Promenad.hu: Milyen betegségek, problémák húzódhatnak meg a hajhullás mögött?

Dr. Fejes Kinga: Lehetnek csak anyagcserezavarok, akár a cukoranyagcserének vagy az immunháztartásnak a zavarai, esetleg vashiányra is utalhat. Ezen kívül lehet D-vitamin hiány, pajzsmirigybetegség is a háttérben, különféle májbetegségek vagy veleszületett betegségeknek is lehet ez a hatása.

Promenad.hu: A Hajhullás csomaggal ezt derítik fel, hogy mi állhat a háttérben?

Dr. Fejes Kinga: Így van. Gyakorlatilag egy teljes átfogó vizsgálat a májról, a pajzsmirigyről, az inzulinrezisztenciáról, az árványi anyagok, ionoknak a hiányáról, kiemelten figyelünk a D-vitaminra, illetve feltérképezzük, hogy vannak-e a háttérben elhúzódó, gyulladásos betegségek.

Promenad.hu: A hajhullás önálló tünetként jelentkezik, vagy kapcsolódik más tünetegyüttesekhez?

Dr. Fejes Kinga: Nagyon sokszor egyetlen egy tünete lehet egy gócnak, a gyulladásos betegségnek. Ilyenkor jellegzetesen a haj foltokban hullik, kopik ki.

Promenad.hu: Mennyi időt vesz igénybe ez a laborvizsgálat?

Dr. Fejes Kinga: Ha inzulinrezisztenciát is megnézzük, akkor az két órát vesz igénybe. Csak a sima inzulinszintnek a vizsgálata, illetve a többi ehhez kapcsolódó vizsgálat belefér 10 percbe.

Promenad.hu: Beutaló kell-e ezekhez a laborvizsgálatokhoz?

Dr. Fejes Kinga: Beutaló nélkül lehet jönni, de természetesen elfogadunk beutalót is. Viszont a vizsgálat térítéses.

Promenad.hu: Hogyan lehet igénybe venni ezeket a vizsgálatokat, akár az Élni jó! Csomagot is?

Dr. Fejes Kinga: Be lehet jelentkezni akár személyesen is a Fontanában [Hódmezővásárhely, Ady Endre út 5.], vagy telefonon keresztül is, a 30-as 290-66-78-as számon közvetlenül velem lehet beszélni. Ezt azoknak ajánlom, akik bizonytalanok abban, hogy milyen vizsgálatra is lenne szükségük, és ebben kérnek tanácsot.

ÉR.

Dr. Fejes Kingával következő héten az 50 éven felülieknek szánt laborcsomagokról beszélgetünk.