2015. február 26. csütörtök, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
7°C
Felhős / 6°C
p / 7°C
szo / 7°C
Tudomány és Technika
Szombat Mihály | 2012-04-04 10:19:56

Mi mindenre jó a medvehagyma?

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele.

Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról, kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.A medvehagyma atlanti-szubmediterrán növény. A hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, harsány zöld levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír.

A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tiszítókúrákhoz gyakran javasolják.
A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva.A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha valaki nem ismeri a növényt, inkább biztos helyről szerezze be!

forrás:napidoktor.hu

Tudósító | 2015-02-26 22:02:27

Több tucatnyi kamion, teher- és személyautó gyűlt össze az egykori makói Kun Béla iskola udvarán 1989 karácsonya előtt. A világ számos országából érkeztek segélyszállítmányok, hogy az adományokat innen továbbvigyék Aradra, Temesvárra. Három hónapon át szervezőközpontként is funkcionált az oktatási intézmény. Csütörtökön a romániai forradalom áldozatainak segítő makóiak idézték fel a 26 évvel ezelőtt törtéténéseket.

Tudósító | 2015-02-26 21:11:53

Aki ide születik, az képes legyen itt boldogulni - mondta Lázár János a csütörtöki kiszombori lakossági fórumán. A miniszterelnükséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: neki az a küldetése, hogy a hódmezővásárhely-makói választókerületébe minél több támogatást tudjon hozni. Kiszombor polgármestere, Szegvári Ernőné majd 4 milliárdos fejlesztési tervel állt elő.

Szeri Csaba | 2015-02-26 18:32:41

Csütörtökön megkezdődött a Forma-1-es csapatok harmadik kollektív tesztje. A versenyzők ismét Barcelonában körözhetnek, az első napon a Williams-Mercedest kormányzó Felipe Massa volt a leggyorsabb egy Sauber és a gyári Mercedes előtt.

Tudósító | 2015-02-26 16:44:01

Múlt héten már bemutatkoztak a kicsik, most a felsősökön volt a sor a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény hagyományos farsangi mulatságán a Hód-Mezőgazda ebédlőjében. A csütörtöki rendezvény óriási sikert aratott: szinte már az első perctől vastaps fogadta a produkciókat, amelyek az Egy rém rendes család című sorozat köré épültek.

Tudósító | 2015-02-26 15:54:37

Ipari mennyiségű farsangi fánkot szolgáltak fel csütörtökön délután az idősek farsangi mulatságán a mártélyi Nyugdíjas Klubban. Rokonok és barátok, kicsik és nagyok mind együtt búcsúztatták a telet.

Megyeri József | 2015-02-26 14:17:50

A magyar állam és Hódmezővásárhely azt tűzte ki célul, hogy mindenkinek segítséget nyújtson. Arra törekszünk, hogy aki képes munkavégzésre, annak munkát biztosítsunk - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a város csütörtöki rendkívüli közgyűlésén. Az ülésen a grémium elfogadta a március elsejétől hatályba lépő szociális rendeletet.

Megyeri József | 2015-02-26 14:11:39

Három tolvaj elfogása és egy prevenciós előadás a heti mérlegben. Hírek a Kisteleki Rendőrkapitányság illetékességi területéről.

Megyeri József | 2015-02-26 14:07:47

A nemzeti fejlesztési miniszter január végi döntése alapján 15 812 pályázó vehette kézhez az Otthon Melege Program háztartási nagygép-csere pályázatának támogatói okiratát. Néhány esetben a vissza nem térítendő támogatás felhasználását akadályozza, hogy a kiválasztott berendezés Magyarországon már nem szerezhető be. A szakminisztérium a támogatói okiratok módosításával biztosít több időt a kedvezményezettek számára a hűtők, fagyasztók megvásárlásához.