2015. május 29. péntek, Magdolna
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
8°C
18°C
Tiszta / 8°C
szo / 18°C
v / 21°C
Tudomány és Technika
Szombat Mihály | 2012-04-04 10:19:56

Mi mindenre jó a medvehagyma?

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele.

Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról, kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.A medvehagyma atlanti-szubmediterrán növény. A hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, harsány zöld levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír.

A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tiszítókúrákhoz gyakran javasolják.
A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva.A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha valaki nem ismeri a növényt, inkább biztos helyről szerezze be!

forrás:napidoktor.hu

Tudósító | 2015-05-28 22:04:01

Különös, lokálpatrióta feldolgozás született a Vásárhely kővel van kerítve dalkincsből, azaz, egy igazi modern népdal-adaptációt készített Túri Csaba és felkért zenésztársai.

Tudósító | 2015-05-28 20:53:37

Lakossági fórumot tartott a Mátyás utcai Olvasókörben Cseri Tamás önkormányzati képviselő. A „Vásárhely 2020” konzultáció volt a fő célja, azonban sok más egyéb kérdés is felmerült: Napos utca rossz állapota, rejtélyes (mérnöki?) jelzések, Lázár János ígéretének ellenére sem oldódott meg egy helyiség-probléma, de a kultúrára is jutott figyelem.

Tudósító | 2015-05-28 20:00:58
Hősök Napi Hangversenyt adott a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanáraival közreműködve csütörtökön a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Színháztermében. „Az élőkhöz szól mindaz, amit a mi hősi hallottaink személyes példája közvetíteni akar” – fogalmazott köszöntőjében dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész.
Tudósító | 2015-05-28 19:53:53

Kátyús utak, töredezett járdák, befedetlen és mély árkok - ezek a problémák kerültek elő a csütörtökön Makón, a Bajza utcában tartott lakossági fórumon. Czirbus Gábor alpolgármester és dr. Hadik György települési képviselő előbb ismertette az elmúlt fél esztendő fejlesztéseit, majd válaszoltak a helyiek kérdéseire.

Tudósító | 2015-05-28 15:52:29

Másfél éves kihagyás után tért vissza a kick-box világába Makó Evelyn. A 20 esztendős makói lány a 21. kick-box világkupán kick-light, 50 kilogrammos kategóriában első helyet szerzett. Evelyn mindössze három éves volt, mikor édesapja, Makó János hatására elkezdte ezt a küzdősportot. Czirbus Gábor alpolgármester csütörtökön köszöntötte a sportolót.

Tudósító | 2015-05-28 15:39:55

Országszerte számos magyar település is részt vett május végén a kihívás napi rendezvényen, így Makó is. A Maros-parti városban idős és fiatal közösen sportolt, mozgott. Az összefogás meghozta az eredményt, ugyanis a 9 és 25 ezer fős települések kategóriáját megnyerte Makó. A serleget és az oklevelet csütörtökön mutatta be a sajtónak Czirbus Gábor alpolgármester és Kovács Gábor sportszervező.

Fazekas Gábor | 2015-05-28 15:35:47

A hírek szerint egy eléggé bosszantó bug található a 8.3-as iOS-ben. Bizonyos üzenetet küldve SMS-ben iPhone-ról egy másik iPhone-ra az újratölt, illetve a Messages alkalmazás összeomlik.

Megyeri József | 2015-05-28 15:27:02

Aki arra sétált, az láthatta, hogy már elhelyezték a vásárhelyi Népkertben a fitneszgépeket – tájékoztatott Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Kutasi Roland | 2015-05-28 15:14:58

A kormány határozottan elutasítja a menekültek kötelező befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer tervét - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A tízedik alkalommal megrendezett, kétórás kormányinfón Lázár Jánosarról is szólt, hogy nem maradt nyitott kérdés a paksi beruházás tiltott állami támogatását illetően, és kifejtette véleményét Gömöri Zsolt ügyével kapcsolatban is, valamint szólt a közmunkások nyári idénymunka-vállalási lehetőségéről is.

Megyeri József | 2015-05-28 15:05:14

2015. április 1-jén lépett hatályba az útdíjfizetési kompenzáció szabályairól szóló kormányrendelet. A kompenzációt a négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező autósok kaphatják. A jogosultak a D2 és D1 kategóriák díjai közti különbséget igényelhetik vissza a járási hivataloknál, az okmányirodákban és a kormányablakoknál.