2014. szeptember 17. szerda, Zsófia
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
14°C
19°C
Tiszta / 14°C
cs / 19°C
p / 18°C
Tudomány és Technika
Szombat Mihály | 2012-04-04 10:19:56

Mi mindenre jó a medvehagyma?

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele.

Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról, kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.A medvehagyma atlanti-szubmediterrán növény. A hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, harsány zöld levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír.

A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tiszítókúrákhoz gyakran javasolják.
A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva.A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha valaki nem ismeri a növényt, inkább biztos helyről szerezze be!

forrás:napidoktor.hu

Kutasi Roland | 2014-09-17 21:45:05

Az országos rendőrfőkapitány utasítására a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola ötven tanulója indult Baranya megyébe, a Dráva folyó árvízi védekezéssel érintett folyószakaszán történő munkavégzésre.

Kutasi Roland | 2014-09-17 21:40:14

Nagy tolongás lesz, az állam pénzt ad hűtők, fagyasztók, kazánok és ablakok cseréjére. A pályázatok a jövő héten jelennek meg. Jelentkezni online lehet, a projektekre a kormány utólag ad pénzt.

Bodrogi Klára | 2014-09-17 20:12:31

Mikola Zoltán vadászatról készült képeiből nyílt kiállítás szerdán este a Cseresnyés Kollégiumban Vásárhelyen.

Kutasi Roland | 2014-09-17 19:44:56

A munkahelyteremtés áll a vidékfejlesztési politika középpontjában, ezt a célt szolgálja az agrártámogatási rendszer átalakítása is - mondta az MTI-nek Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Hajó Edina | 2014-09-17 18:07:10

A szegedi szocialisták ismét feltették a régi lemezt: bár elvileg ők vezetik a várost, tevékenységük immáron évek óta kimerül a kormány és a kormánypártok bírálatában.