2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Agrár
Czabarka János | 2017-08-02 10:55:08

Mezőgazdasági szakdiplomaták találkoztak

A magyarattasék szerepe rendkívül jelentős a magyarmezőgazdaságkülgazdasági kapcsolatainak ápolásában és fejlesztésében, valamint hazánkversenyképességének és nemzetközi elismertségének megőrzésében.Tóth Katalin,a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárakiemelte, a mezőgazdasági szakdiplomata hálózatnak köszönhetően Rómával, Berlinnel, Moszkvával, Pekinggel, Madriddal, a Nyugat-Balkánnal, Bukaresttel és Párizzsal nagyon értékes kapcsolatokat építettek ki. Napjainkban pedig már Washingtonból is első kézből érhetők el azok az információk és tapasztalatok, amelyek hozzájárulnak a szakpolitikai kérdések eredményes megválaszolásához – tájékoztatott a Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Mezőgazdasági szakdiplomaták találkoztak

A kiváló minőségű magyar élelmiszerek előállítása annál jövedelmezőbb, minél szélesebb körben juthatnak hozzá mind a hazai fogyasztók, mind pedig a külföldi árupiacok. Ugyanakkor a helyi termelőknek érdemes figyelemmel lenni a termékek előállítása mellett az áruvédjegyek, földrajzi oltalommal védett árujelzők és egyéb promóciós eszközök megválasztásával járó előnyökre is – emelte ki köszöntőjében Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár- és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.

Ezen a téren a jó külföldi gyakorlatok megismerése, a termékfejlesztés és az innovatív megoldások olyan további előnyökhöz juttathatják a magyar élelmiszereket, amely által az eleve nyújtott komparatív előnyök, pl. GM-mentes státusz, biotermékek, egészséges és az élelmiszerbiztonság tekintetében megbízható alapanyagok felhasználása biztos bevételt, hosszú távú üzleti sikereket biztosít a magyar agrárgazdaság számára – hangsúlyozta a szaktárca helyettes államtitkára.


E missziónk megvalósítása elképzelhetetlen lenne a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat munkája nélkül – közölte az FM helyettes államtitkára, aki szólt arról is, hogy az attasék szerepe rendkívül fontos a külkapcsolati és külgazdasági kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében, sőt, a magyar élelmiszergazdaság versenyképességének és nemzetközi elismertségének megőrzésében is.
Tóth Katalin kifejtette: az éves beszámolókban kielemezhetőek azok az igények, amelyek a már meglévő kapcsolatok további dinamizálását szolgálják, illetve ráirányítható a figyelem azokra a kihívásokra is, amelyeket az Európai Unióban, valamint a világban jelenleg zajló folyamatok az egyes országok mezőgazdasági ágazatai számára jelentenek.


A helyettes államtitkár örömmel szólt azokról a kiváló szakemberekről, akik a szakdiplomata hálózatban tevékenykednek. Neki köszönhetően Róma, Berlin, Moszkva, Peking, Madrid, Nyugat-Balkán, Bukarest és Párizs mellett már Washingtonból is első kézből érhetők el azok az információk és tapasztalatok, amelyek hozzájárulnak a szakpolitikai kérdések eredményes megválaszolásához.


Tóth Katalin Kínával kapcsolatban elmondta, hogy az ázsiai ország hatalmas piacán a magyar termékekkel a kínai besorolás szerinti kisebb tartományi városokra érdemes koncentrálni, üzleti kapcsolataink erősítése velük jól megtérül. Kínában a magyar prémium termékekkel, marketinggel és promóciókkal, a cégek tényleges jelenlétével jól érzékelhető eredmények érhetőek el. Ennek köszönhetően a közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, ami a hatóságaink közötti jó együttműködésnek köszönhető. Jelenleg magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhús, valamint az élő ló és tavaly novemberben a búza export is megkezdődött, hamarosan a tej akkreditáció is megtörténik.
A magyar termékeket főként a jó minőséggel társító orosz piac esetében megerősítést nyert, hogy az embargó számos termékcsoportra nem vonatkozik, így lehetőségeink változatlanok. Oroszország importkiváltási programjának köszönhetően a befektetések és a technológiatranszfer területén jövőre további lehetőségek nyílnak a tőkével rendelkező magyar ágazati szereplők előtt is – tette hozzá az agrártárca helyettes államtitkára.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdasági termékek eredményes külpiaci szerepléséhez összehangolt, a marketingeszközök széles eszköztárát felvonultató folyamatos, aktív jelenlét szükséges, amelyet munkájuk során a szakdiplomaták is szem előtt tartanak.

forrás: FM

(Szilágyi Bay Péter)