2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Megyeri József | 2017-02-16 19:04:25

Mezei juhar váltja a nyárfát

Elöregedtek, életveszélyessé váltak a Liget sori nyárfák, amiket ezért ki kell vágni – hangzott el a vásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban tartott fórumon csütörtök este. Hegedűs Zoltán alpolgármester találkozott a lakosokkal.

Mezei juhar váltja a nyárfát

A Kása-erdő melletti Liget sorra az 1950-es években telepítettek nyárfasort. - Az első lakossági panaszok 2007-ben érkeztek az önkormányzathoz, hogy az ágak száradnak és kellemetlenségeket okoznak. 2011-ben a 42 fa közül hetet már kivágtak az állapotuk miatt. Tavaly egy júliusi viharkár után a polgármesteri hivatal növényorvosi szakvéleményt kért, ami megállapította: a fák korhadásnak indultak, a gomba is megjelent rajtuk, így a fenntartásuk nem javasolt – ismertette Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője.

Mezei juhar váltja a nyárfát

Idén januárban megkezdődött a fák kitermelése – ez adta a fórum apropóját. Több lakos részéről felmerült, hogy ne vágják ki az összeset, csak azokat, amiket muszáj. Rárósiné Tapodi Petronella főkertész válaszolt: az élettani hatások miatt egységesen kell őket kezelni.  Hegedűs Zoltán szerint az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak kötelező művelni és kezelni a város fáit, és mivel a Liget soriak életveszélyessé váltak, így mihamarabb szükséges intézkedni.

Mezei juhar váltja a nyárfát

A lakóparkban volt, aki azt mondta, tudomásul kell venni, hogy kivágják a nyárfákat, de erről korábban tájékoztatni kellett volna a Liget soron élőket. Hegedűs Zoltán igazat adott és azt kérte a hivataltól, fektessenek nagyobb hangsúlyt a lakosok értesítésére.

Mezei juhar váltja a nyárfát

A tervek szerint mezei juhart telepítenek a kivágott fák helyére. A csemeték viszonylag gyorsan, 7-8 méter magasra nőnek. Az utca 420 méter hosszú, várhatóan 4 méterenként ültetik őket.

Mezei juhar váltja a nyárfát

Megyeri József