2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-09-25 15:14:26

Merkel kemény figyelmeztetést kapott

Rettenetesen nehéz koalíciós tárgyalások elé néz Angela Merkel, hiszen komoly figyelmeztetést kapott a német állampolgároktól vasárnap. Ahhoz, hogy népszerűségét visszanyerje, a német kancellárnak biztosítania kellene a németeknek a biztos egzisztenciát, és csökkentenie kellene a globalizáció negatív hatásait. A Ma reggel vendége Kiszelly Zoltán politológus volt, aki arról is beszélt, hogy még nagyjából egymillió migráns juthat el Németországba családegyesítés révén, ami még komoly fejfájást okozhat a német kancellárnak.

Merkel kemény figyelmeztetést kapott

Nagyjából a választóinak nyolc százalékát vesztette el a  CDU, ezzel szemben a bevándorlás ellenes AFD komoly eredményt ért el a vasárnapi németországi választásokon. Mindez a politológus szerint arra figyelmezteti a kancellárt, hogy a belpolitikát nem szabad elhanyagolni. Kiszelly Zoltán szerint a német állampolgárok életszínvonala sokat csökkent az elmúlt négy évben, miután a 2000-es évek elején új reformprogramot hajtott végre az ország vezetése. A szakértő úgy látja, Németország feladta a jóléti modellt, és egy angolszász kapitalizmust vezetett be. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az idén egymillió migráns érkezett Európába, és újabb egymillió migráns érkezhet még, mert nagyjából 300 ezren kérhetnek családegyesítést. Emiatt a német emberek attól tartanak, hogy az életszínvonaluk még lejjebb csökken.

„A lecsúszástól való félelem az, amit a német politika elhanyagolt. Azt mondták, hogy milyen kevés a német munkanélküli, ami igaz, csak ugyanannyi órát dolgozik több ember, tehát az átlagos jövedelem az csökkent, hacsaknem hiányszakmában dolgozik valaki. Az átlag német rosszabbul él, vagy fél a lecsúszástól” – részletezte Kiszelly Zoltán.

A népszerűségnek ára van

A szakember szerint Merkel népszerűségének csökkenésére megoldás lehet a családegysesaítés késleltetése, ami jövő márciustól indulna. A politológus szerint, ha még egymillió ember kerül Németországba, akkor az elkövetkező tartományi választásokon az AFD, illetve a bevándorlásellenesség még erősebb lesz az országban.

Másrészt, Kiszelly Zoltán szerint Merkelnek többet kellene visszaosztania. A legtöbb európai és amerikai érzi a globalizáció hátrányait, ezért a globalizációnak egy új modelljét kellene prezentálni, például úgy, hogy az ipari országoknak több pénzt osztanak vissza. Ezzel kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott: „Attól nem kell félnünk, hogy ez bekövetkezik, hiszen a multi cégek nem érdekeltek abban, hogy a profitjuk rovására több pénzt osszanak vissza egy átlag nyugat-európai vagy egy átlag amerikai számára. Ezen is változtatni kéne, de ezen sem biztos, hogy fog”.

Kevesen hajlanak az összefogásra

A politológus beszélt arról is, hogy Merkelnek minössze két lehetősége van a koalícióra: az egyik a Jamaika-koalíció, ebbe négy párt tartozna bele: a CDU a bajor CSU, a Zöldek és a Liberálisok, azonban a Liberálisok bevándorláskritikusok. A Liberális párt megtartaná az euró mostani értékét, azonban ez szembemegy Emanuel Macron terveivel, hiszen a francia miniszterelnök közös költségvetést hozna létre.

A másik lehetőség a nagykoalíció folytatása, de Kiszelly Zoltán nem tartja valószínűnek, hogy az létrejöhet újra, mert az SPD tagjainak nem tetszik, hogy Merkel a sikereket magának indikálja, a kudarcokat pedig általában a koalíciós partnerre tolja. Emellett jövőre Bajorországban választások lesznek és a CSU most nagyon sokat vesztett, így lehet, hogy behúznák a féket a bevándorlásnak, talán így vissza tudnák nyerni a szavazóikat a szakértő szerint.

Hatalmas vereség a baloldalon

Az SPD jelenleg történelmi mélyponton van a politológus szerint, azonban egész Európát tekintve nagy a baj a bal oldalon, így Hollandiában, Franciaországban, és Angliában, sem szerepeltek jól, ugyanis átvették a neoliberális gazdaságpolitikát, ami egy darabig sikeres volt, mert a középosztályt meg tudták szólítani, de a globalizáció felgyorsulása miatt az alsó-középosztály elkezdett lecsúszni, és a baloldali pártok Európa-szerte nem tudtak jó választ adni, hiszen ezek a pártok beálltak a multi cégek mellé, így elárulták a saját szavazóikat – így  nyugdíjasokat, a kis egzisztenciájukat, munkásokat – és azóta sem tudtak új szavazókat szerezni helyettük, viszont a bevándolás ellenes AFD megerősdödött.

A szakértő hozzátette, ez nem egyik napról a másikra történt, a párt leginkább a bizonytalan szavazókból tud profitálni. Kiszelly Zoltán szerint az AFD-hez félmillió baloldali, és egymillió CDU szavazó voksolt át.

A szakértő szerint az AFD egyébként nem jelent komoly fenyegetést. Úgy fogalmazott: ők tulajdonképpen egy karanténban vannak, a párt egy korrekciós tényező, hogy a mainstrem elit ne csak a bakok és a multi cégek érdekeit nézze, hanem az állampolgárokat is.

A szakember hozzátette, Magyarországnak jól jön ez az eredmény, hiszen a német elit nem tudja a föderális Európát megvalósítani, mert van egy fékező erő is, és Merkel kancellár ugyanis továbbra is Európában gondolkodik, és Macronnal szemben mindenképpen szüksége lesz a V4-ekre.

Németországban vasárnap tartották a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást, amelyet a szavazatok 33 százalékának megszerzésével a CDU/CSU pártszövetség nyert meg. Második lett az SPD, amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlásellenes AfD végzett 12,6 százalékkal. Újra bejutott a parlamentbe az FDP 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.

Forrás: hirado.hu