2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-11-11 15:46:38

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

Mulatsággal, libahajtással és –torral spékelték meg Márton-napját szombaton. A hódmezővásárhelyi Károlyi Házban így vettek revánsot a gágogó népségen, amiért elárulták a későbbi szentet.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

„Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezni fog” – Talán mindenki ismeri ezt a népszokást, de hogy pontosan mi az eredete nem árt tisztázni. A hagyomány két okra vezethető vissza. Az egyik tulajdonképpen egy történet, amely Szent Márton alakjához kapcsolódik. Ugyanis a későbbi Szent Mártont, amikor Tours-i püspökké akarták avatni Franciaországban, elbújt, mert olyan szerény volt, hogy nem akarta vállalni ezt a tisztséget. Márton egy libaólban bújt el, de a szárnyasok elárulták.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

Terendi Viktória

Egy prózaibb magyarázat is húzódik a népszokás mögött. A liba hízlalása a 19. századi Magyarországon már nagyon elterjedt volt. Ez a munka november elejére ért be, és ekkor már le lehetett vágni ezeket az állatokat – tudtuk meg Terendi Viktória néprajzkutatótól, aki azt is elmondta, hogy a hagyományos libából készült ételek közé tartozott, tartozik ma is a ludaskása (ezen a rendezvényen is ezt fogyasztották el), de pecsenyének is gyakran megsütötték.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

Csáki Zsolt

Csáki Zsolt, aki a moderátori feladatot látta el a libaünnepen, maga is készített libás ételeket ezen a napon. Elsőként egy különleges levesnek a készítésébe avatott be minket. „A liba hátából meg aprólékából főztem egy alaplevet. Ebbe raktam vöröshagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, lestyánt, petrezselymet, tárkonyt, borsot, köményt meg szerecsendiót és erdélyi sót, hogy kellemes legyen az íze. Amikor már majdnem kész volt a leves, akkor a levet leszűrtem, és egy külön fazékban a belsőségeket összedarabolva hagymával átpirítottam, répával, paszternákkal vagy zellerrel, zöldborsóval feleresztettem ezzel az alaplével. Ez lett a levesnek az alapja. És ami extra még benne, hogy csinálok bele még sós túrógombócot.” A leves mellé Zsolt még készített egy libasültet is.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

A libákon tehát úgy álltak bosszút a Károlyi Házba ellátogatók, hogy elfogyasztották őket. Ha ez azonban nem lenne elég, a faj három büszke példányát jól meg is kergették a gyerekek, ugyanis gyakorolhatták a libahajtást. A ludak rendesen menekültek az őket pálcával kergető gyerkőcök elől, de kisebb segítséggel mindig visszajutottak a karámba. A csapatban akadt olyan gyermek is, aki úgy hajtotta a libát, mintha mindig ezt csinálná.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

Emellett egyéb programok is voltak. Például a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Csicsergő néptánc csoportja is műsort adott, de a Bessenyei Színkör előadásában Arany János A fülemile című darabját is megnézhette a közönség, illetve kézműveskedésre nyílt alkalma a jelenlévőknek, és a tudásukat is tesztelhettek egy interaktív vetélkedő során.

Méltó bosszúállás Mártonért a libákon

ÉR.