2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Eső / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-08-09 11:12:17

Megújul a makói piac

Az elkövetkezendő időszak fejlesztési sorából a makói városi piac sem hiányozhat. A projekt célkitűzései között szerepel a piac időjárástól független, állandó használhatóságot, működést biztosító műszaki kialakítása. Többek között erről is beszélgettünk a Rádió 7 szerdai Napraforgójában Toldi János önkormányzati képviselővel és Darabos Orsolyával, az Innovációs és Városfejlesztési Iroda vezetőjével.

Megújul a makói piac

A városi piac felújításáról szóló projekt eredményeként a piac területének közel 50%-a beépítésre fog kerülni. A beruházás részeként a Deák Ferenc és Hajnal utca felől új bejárati kapuk épülnek, megújul a piac irodai épülete. A tervezett zöldfelület mértéke megfelel a jelenlegi állapotnak. A pályázat összköltségvetése bruttó 250 Millió Ft, 100%-os támogatási intenzitás mellett, azaz a projekt megvalósítása Makó Város Önkormányzata részéről önerőt nem igényel. Az ipari park területén is fejlesztést, bővítést hajtottak végre. Bővítették a szilárd burkolatú úthálózat, valamint fejlesztették a csapadékvíz elvezető rendszert, kiépítették az ivóvíz rendszert. A pályázatból fejlesztették az elektromos hálózatot, gázvezetékrendszert és a közvilágítást.

Megújul a makói piac

Darabos Orsolya

A Makóra érkező turisták tartózkodási idejének növelése érdekében a meglévő turisztikai kínálatot a kulturális értékek bemutatásával bővítik. Az Igazgyöngyök útja hozzájárul Makó egyházi és helytörténeti örökségértékeinek turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez. A fejlesztés eredményeként a turistafogadás környezete, feltételei javulnak, a korszerű információtechnikai eszközök felhasználásával költséghatékony, látogatóbarát funkciók segítik az individuális turisták programszervezését Makón. Az Igazgyöngyök útja többek között érinti a nagy történelmi egyházak templomait is. Ezért a program csatlakozik a Szeged-Csanád Egyházmegye templomfelújításaihoz. Az egyes állomásoknál különféle látványelemeket is megvalósítanak, valamint információs oszlopokat is elhelyeznek. A tematikus séta során az érdeklődők megismerhetik a város múltját, s ezen keresztül a jelenét is. A pályázatnak köszönhetően pedig több olyan épület is megújulhat, melyek fontosak a város számára. Az Igazgyöngyök útját út alakítják ki, hogy kerékpárral is végig lehessen rajta biztonsággal tekerni.

Megújul a makói piac

Toldi János

Augusztus 20-ára is készül Makó városa. Ez alkalomból minden évben díszpolgári címet adományoznak. Az idén Kotormán István lelkész igazgató és Béres György karnagy, tanár, nyugalmazott plébános veheti át az elismerést.

ÉR.