2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Tiszta / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-10-10 14:44:26

Megmentik a felesleget a gyümölcsösökből

Másodszüret címmel új programot indít az Élelmiszerbank. A gyümölcsösekben, gazdaságokban nem egyszer előfordul, hogy nem tudják az összes gyümölcsöt, zöldséget betakarítani. Az Élelmiszerbank önkéntesei a jelentkező gazdálkodóknál leszedik azt a termést, ami amúgy kárba veszne, így viszont megmenthető és el tudják juttatni rászorulóknak.

Megmentik a felesleget a gyümölcsösökből

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az Élelmiszerbank eddigi tevékenysége során a felesleges élelmiszert a kereskedelmi láncoktól és gyártóktól mentette, ám idén a termelőkre, a mezőgazdaságra koncentrálnak.

Hozzátette: felmérik, hol keletkeznek feleslegek. Az olyan terményeket, amelyek nem kerültek betakarításra, összeszedik, és a rászorulók felé eljuttatják.

Zombori Zsuzsa, a kósdi önkéntes településfejlesztőközösség munkatársa elmondta: 2017 október 15-én hatodik alkalommal csatlakozik az Együnk egymásért! adománygyűjtő programhoz, amely során a művelődési házat étteremmé alakítják át. Itt egy önkéntes szakács 3 fogásos ebédet főz, és ezt adományként lehet megvásárolni. A beérkezett összeget a Magyar Élelmiszerbank számlájára utalják – fűzte hozzá, kiemelve, hogy az ebéd mellett számos más program is várja az odalátogatókat.

Sczígel Andrea a programról elmondta: vállalatok is csatlakozhatnak, illetve éttermeket is behívnak a programba, amelyek adott időszakban jótékonysági menüket és fogásokat alakítanak ki, ezzel segítve az Élelmiszerbank munkáját.

Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy vannak nélkülözők Magyarországon, emellett van élelmiszerfelesleg is. Az Élelmiszerbank soha nem vásárol élelmiszert, ezért a programban a begyűjtött pénzadományokkal ezt a folyamatot segítik.

Hozzáfűzte: 1000 forint adományból 30 ezer forint értékű élelmiszerfelesleget tudnak eljuttatni a rászorulók javára.

A program december végéig tart, folyamatosan várják a jelentkezőket, minden részvevő maga dönti el, mikor és meddig folytatja az akciót – mutatott rá Sczígel Andrea.

Forrás: hirado.hu