2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Agrár
Kutasi Roland | 2017-02-04 11:16:08

Megkezdődött a Gazdanap a Gregusban

Kiállítások, kóstolók, fellépők és játékok szombaton este hat óráig várják a II. Gazdanap a Gregusban című programra érkezőket az Árpád utcai iskolaépület tornatermében. A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület rendezvényére a családokat és a gyerekeket is hívják, akik a vásárhelyi hagyományokat testközelből ismerhetik meg. KÉPGALÉRIÁVAL!

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanBenkő Zsolt és Perényi János

Benkő Zsolt, az egyesület elnöke megnyitójában hangsúlyozta, hogy a gazdanap helyszíneként kiválóan szerepelt iskolában rendezték meg ismét hagyományőrző rendezvényüket, amelyen bemutatkoznak  az egyesülethez kötődő termelők, de fontos hangsúlyt kap a gabonaőrlés, a kenyérdagasztás és sütés, és a gyerekek megtanulhatják megkülönböztetni a búzát, a kukoricát, a rozst, vagy az ipari és az étkezési napraforgót is.

Az egyesület ügyvezető elnöke, Perényi János szakosztályaik bemutatkozására irányította a figyelmet, hangsúlyozva a pásztoréletet bemutató kiállítást, és hogy a nap folyamán autentikus népzenét hallhatnak a látogatók a citerás Korom Pétertől és a tárogatón játszó Tószegi Ferenctől.

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanLantosné Láda Ildikó

Lantosné Láda Ildikó népi ékszerkészítő gyöngyből fűzött munkáit állította ki. Minden darab elkészítésénél a gyöngyszemeket egyenként fűzte fel Ildikó, a legkisebb szem kétmilliméteres, a legnagyobb alig nagyobb egy centiméternél. A kiállított darabok között eredeti, sárközi és kárpátaljainépi minta alapján készítettek, de az alkotó saját fantáziáját is beleviszi a mondernebb ékszerek kialakításába. Mint Ildikó elmondta, a nagyobb, gyöngygallérok elkészítése a legmunkaigényesebb, azokhoz három napig kell a gyöngyöket fűzni.

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanCsemez Attila (jobbra)

Csemez Attila fafaragó Szentesről hozta portékáját. Használati tárgyakat készít, pálinka kínálót, tálakat, kanalakat, vágódeszkát és a gyerekek körében népszerű fakardokat is láthattunk a standon. Az eszközök zsűrizett, népművészeti tárgyak, de saját ötleteit is megvalósítja az alkotó, amelyekhez fűzfát, fekete nyárt, vagy keményfát használ fel. És ez nemcsak divat, de praktikus is ezek használata, hiszen a teflon edényeket védi, ha fából készült kanállal kavarják bennük az ételt.

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanSipos Róbert a gyerekekkel

A hagyományőrző péket, Sipos Róbertet sok-sok gyerek vette körül, akik az Árpád-kori minta szerint elkészült kézimalommal őrölték meg a búzát, majd szitálták a teljes kiőrlésű lisztet, amelyből kézzel, fateknőben kenyeret dagasztottak, amelyet a nap végén kis cipóvá sütöttek. Mint Róbert elmondta, a dagasztás nem könnyű folyamat, így a gyerekek talán másképp néznek majd az eléjük kerülő kenyérre.

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanBereczki Zoltán és Dávid

Bereczki Zoltán kisfiával, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában negyedikes Dáviddal érkezett a gazdanapra. Zoltán szakmája által is kötődik a mezőgazdasághoz, a Güttler cég gépészmérnöke mezőgazdasági gépek tervezésén és megvalósításán dolgozik. Dávid nemcsak a kenyérkészítés folyamatát próbálta ki, hanem a botra helyezett patkók által erejét is próbára tehette.

Megkezdődött a Gazdanap a GregusbanPerényi János, Égető Gyula és Benkő Zsolt

Égető Gyula, a Rádió7 és a promenad.hu cég- és szerkesztőségvezetője minden évben felkeresi a Gazdasági Egyesület rendezvényét, ahol öröm látni, hogy a gyerekek a kőmalmot tekerik és megismerik, kézbe vehetik a gabonafélék magjait is. Mint elmondta, látható, hogy sokan dolgoznak a rendezvény sikeréért, amiért köszönetet érdemelnek.

Megkezdődött a Gazdanap a Gregusban

Arnay

A DÉLUTÁNI ESEMÉNYEKRŐL SZÓLÓ TUDÓSÍTÁST ITT TALÁLJA, A DÉLUTÁNI ESEMÉNYEKRŐL KÉSZÍTETT FOTÓGALÉRIÁT PEDIG ITT!

Megkezdődött a Gazdanap a Gregusban