2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Soós Kata | 2017-04-19 14:54:42

Megint éjszaka szakmázhatunk

2017-ben is lesz Szakmák éjszakája. A programok ebben az évben még érdekesebbek és színesebbek lesznek. Szerdán a Napraforgóban Oláh Attilával, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola tagintézmény vezetőjével, Hornyák Jánossal, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójával, Pap Andrással, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola tagintézmény vezetőjével és Nagy Norberttel, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettesével beszélgettünk.

Megint éjszaka szakmázhatunk

Immár második alkalommal rendezik meg a Szakmák éjszakáját, természetesen nem csak Hódmezővásárhelyen, hanem a térségben egyaránt. Szentesen, Makón és Csongrádon is lesznek programok az iskolák specifikumaihoz igazodva. A tavalyi évben óriási volt a siker, ezen felbuzdulva gondolják úgy a szervezők, hogy a továbbtanulóknak és szüleiknek óriási segítség a Szakmák éjszakája, és az ezen a programon bemutatott interaktív előadások.

Megint éjszaka szakmázhatunk

Hornyák János elmondta, hogy Eötvösben is a képzési struktúrának megfelelően alakították ki a programokat. Az egészségügy, a sport, a szépészet, és az informatika ágazati képzésekre alapoztak, illetve a már meg lévő, de kifutó ágazati képzések, a kereskedelem és közgazdaság terén is várhatóak kedvcsináló programok. Egészségügyi témáknál lesznek esősegéllyel és bőrápolással kapcsolatos előadások, illetve szakmabetekintő programok. A sportok kapcsán lesz baranta, illetve Bagi Mátyás crosstraing edzés is. A kozmetikusok és a fodrász szakmát tanulók egy kész bőrápolási programmal illetve új frizurával is meg tudják örvendeztetni az érdeklődőket. Az informatika két éve található meg az Eötvös palettáján, azonban már robotprogramozás, és applikáció gyártás androidos készülékre is lesz ebben a kategóriában a Szakmák Éjszakáján.

Megint éjszaka szakmázhatunk

A Covinban két szakmacsoport van, a vendéglátás és a kereskedelem. A bemutatók a szakmákat hivatottak feltérképezni, tehát a cukrász, szakácsgyakorlat, a tányérfogásos pincérügyességi verseny, a díszcsomagolás bemutató, a zöldségfaragás és a karamelldísz-készítés, valamint a csoki szökőkút mind olyan attrakció, amely a Corvinban tanulható szakmákhoz kapcsolódik. Természetesen ennél is iskolánál is van lehetőség bekapcsolódni a programokba, új praktikákat, recepteket lehet elsajátítani. A továbbtanuló általános iskolások többet tudhatnak meg választott szakmájukról, szüleik pedig akár jelentkezhetnek az itt meghirdetett felnőtt képzésekre is. – tájékoztatott Oláh Attila, tagintézményvezető.

Megint éjszaka szakmázhatunk

A Kalmárban hat féle szakmacsoportot lehet tanulni, ez a legnagyobb kínálat a vásárhelyi iskolák közül. Fémipar, faipar, építőipar, porcelán illetve kerámiakészítő szakmacsoport, valamint a textilipar ágazat, és az egyéb szolgáltatások csoportja (fogtechnika, fodrászat, autószerelés) tartozik az iskolához. Jelenleg 17 féle szakmában készít fel az iskola szakmunkásvizsgára. Fiatalos, lendületes programokra kell készülni, hegesztő szimulátorral, fodrászok közvetlen bemutatójával, a fogtechnikusok bemutatják az alapfogásokat, a fazekas mester helyszínen fog korongozni, és mindegyik bemutatóba be lehet majd kapcsolódni, de okostelefonnal autóvilágítást is tudnak majd irányítani az érdeklődők.

A programokat itt tekintheti meg!

sk