2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2018-01-11 13:10:39

Meghosszabbítják a Kodály Zoltán utcát

Tavasszal elkezdődhet a Bodzási út szélesítése, valamint a Kodály Zoltán utca meghosszabbítása is, amely a város egyik tehermentesítő útja lenne. Emellett számos többmilliárdos beruházás valósul meg 2018-ban Hódmezővásárhelyen. Erről beszélgettünk a Rádió 7 csütörtöki Napraforgójában Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármesterrel.

Meghosszabbítják a Kodály Zoltán utcát

„Azt gondolom, hogy talán 2017 végére fogunk leginkább emlékezni. Arra, hogy Hódmezővásárhely elvesztette polgármesterét. Ez egy nagyon nehéz és szomorú időszaka volt Hódmezővásárhelynek. Úgy gondolom, hogy 2017-ből leginkább ez a szomorú esemény fog megmaradni, de természetesen az év nem így kezdődött. Az én számomra a legnagyobb jelentőségű esemény 2017-ben az északi elkerülő építésének elindítása volt” – fogalmazott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere azzal kapcsolatban, hogy mire fog ő, mire fognak a leginkább emlékezni 2017-ből.

Számos olyan beruházás van, amely a 2017-es évben kezdődött, és átnyúlik 2018-ra. Ilyen például a fent már említett északi elkerülő építése is. A 38 milliárd forintos projekt munkálatai jelenleg ugyan szünetelnek, de ahogy az időjárás engedi mintegy 440 ezer négyzetméteres fűtelepítés indul. Több mint 300 ezer cserjét és rengeteg fát fognak elültetni. Ezen kívül útburkolatfestések vannak hátra, közlekedési jelek elhelyezése. A tervek szerint március végén, április elején átadják az északi elkerülőt.

Zoltán nevű hallgatónk az elkerülő munkálataihoz is kapcsolódó Bodzási úttal kapcsolatban a következőt kérdezte: „A Bodzási út vasúti átjáró és az elkerülő közti szakasza mikor lesz rendbe téve? Tengelyszaggató kátyúk vannak, mind kerékpárral, mind autóval életveszélyes közlekedni.”

Meghosszabbítják a Kodály Zoltán utcát

Hegedűs Zoltán

Hegedűs Zoltán így reagált: „Tavasszal, ahogy az időjárás engedi, elkezdődik a Bodzási út szélesítése a Zrínyi utca végétől a körforgalomig, tehát az elkerülő útig. Valamint elkezdődött a tervezése annak a tehermentesítő útnak, amely a Kodály Zoltán utca meghosszabbítását jelenti egészen a Zrínyi utca végéig. Azt szeretnénk, hogyha egy csomópontot építve, a forgalom, amely az elkerülő út felől fog érkezni a Zrínyi utcára, az megoszlana, és egy része a Zrínyi utcán menne, aki pedig inkább a város déli irányába menne, az pedig a Kodály Zoltán utcán lehajtva tudná megközelíteni a város déli részét. Bízom benne, hogy márciusban az útépítés elkezdődik.”

Másik nagy beruházás a tram-train építése közel 30 milliárdból. Tavaly már elindultak a közműkiváltások. 2018-ban elindul a pálya építése is. Az előzetes egyeztetések alapján két szakaszon, az Ady Endre utcán és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcán fognak kezdeni, majd fokozatosan haladnak tovább.

Egy harmadik nagyon fontos városon belüli projekt a mintegy 1 milliárd forintos csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése. Ez 2017 őszén indult, és amint az időjárás engedi folytatják. A fejlesztés felén azonban már túl vannak.

Az Ipari Parkban is indul egy nagy beruházás. Fejlesztik, illetve bővítik a területet, amelyet a kormány is mintegy 2,6 milliárd forinttal támogat. Utakat építenek, megújul és bővül a közvilágítás, valamint egy optikai szálas informatikai hálózat épül ki. Első lépésben 40, második lépésben 56 hektárral növelik meg a park méretét. Mindez azért fontos, mert a hódmezővásárhelyi Ipari Park területén 117 vállalkozás több mint 3500 főt foglalkoztat. Ez éves szinten 1,7 milliárd forint helyi adót jelent a város önkormányzatának. Fontos, hogy ezek a vállalkozások megfelelő körülmények között tudjanak működni, illetve a fejlesztés azért is lényeges, hogy ezzel új vállalkozásokat „csábítsanak” a városba, amelyek egyrészt plusz bevételt jelentenek Hódmezővásárhelynek, másrészt újabb munkahelyek teremtését teszik lehetővé.

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a szakképzés, az oktatási intézmények fejlesztésére is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen ezzel a jövőt alapozzák meg. Az alpolgármester elmondta, hogy nagyon nagy szükség van a városban a szakképzett munkavállalókra. Jelenleg mintegy 600 regisztrált álláskereső van, a munkaügyi központnál bejelentett álláshelyek száma körülbelül 200, de munkáltatóknak nem kell bejelenteniük a központnál, hogy náluk szabad álláshely van. „A tapasztalatok szerint – mondta az alpolgármester – ez a szám körülbelül 30-40 százaléka a piacon megjelenő munkahelyeknek. Tehát nagyságrendileg körülbelül ugyanannyi szabad álláshely van, mint ahány munkakereső van Vásárhelyen.”

Megindult az óvodák, illetve az orvosi rendelők felújítása is, ami 2018-ban is folytatódni fog. Valamint ebben az évben kezdik meg a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola létesítendő pihenő park építését is. Jelenleg a közbeszerzés zajlik, ha minden jól megy, március-áprilisban már aláírhatják a szerződést a kivitelezővel, és akár már április-májusban megkezdődhet a munka.

ÉR.