2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-05-19 14:29:07

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

55 hallgató intett jelképes búcsút a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának péntek délelőtt. A vizsgák ugyan még hátra vannak, de a tanulók nagy része már a nagybetűs életre koncentrál.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

A ballagás kezdetén a hozzátartozók átadták virágjaikat a végzősöknek, valamint a hallgatók - talán egy utolsó – szónoklatot meghallgattak tanáraiktól, amikben köszönetüket fejezték ki az elmúlt évek együttműködéséért. Továbbá jó kívánságokkal, és tanácsokkal látták el a 3 évig az iskola padjait koptató diákokat.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

Ezután végig járták az épület folyosóit, elbúcsúzva így az iskola minden szegletétől. Elbúcsúztak a kollégiumi évektől, épülettől, élményektől is, majd egy idézetet tartalmazó táblát helyeztek el – a szokásoknak megfelelően – az udvaron található kopjafán. Jelképesen az iskola kapuján is kisétáltak, és megkerülték a kar épületét.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

A ballagók és a hozzátartozók az udvaron tartott ünnepség során búcsúztak tanáraiktól, társaiktól. Ünnepi beszédében Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes elmondta, hogy a tanulmányokat hamarosan befejező hallgatók, mint a gabona, megértek a végső megmérettetésre, hogy ezután már okleveles szakemberként lépjenek ki a nagybetűs életbe.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

A ballagás olyan ünnep, amelyben egyszerre van jelen a vég és a kezdet. A Kar falai között eltöltött évek hamarosan véget érnek és új célok, kihívások vezérlik majd mindnyájatok életét. Minden teremhez, oktatóhoz, hallgatótárshoz fűződnek emlékek, és minden hallgatóról valami kitörölhetetlen marad számunkra, oktatók számára is. Ebben az ünnepi pillanatban gondoljatok mindazokra, akik segítettek, bíztattak, bátorítottak Benneteket az elmúlt évek során. A szülőkre, a családtagokra, akik olykor a legnagyobb nehézségek idején is mellettetek álltak.” – hangzott el a dékánhelyettes szónoklatában.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - GalériaKomarek Levente

Az ünnepségen felszólalt Benkő Zsolt, önkormányzati képviselő is, aki elmondta, hogy egy olyan lépés előtt állnak a végzős hallgatók, ami meg fogja határozni az életüket. Aki komolyan vette a 3 évet, az könnyű szerrel fog túlesni a záróvizsgán, illetve a gyakorlaton. A képviselő megemlítette, hogy fontos, hogy a záróvizsgán milyen eredményt érnek el a hallgatók, ugyanis egy cég, ha munkatársat keres, arra számít, hogy megalapozott tudás birtokában van a fiatal jelentkező. Nagyon fontos az, hogy ha a cégvezető az oklevelet a kezébe veszi, milyen eredményt, milyen jegyeket lát benne.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - GalériaBenkő Zsolt

A beszédek közben egy oktató-hallgató ideiglenes zenekar is emelte a ballagás fényét, és gitáron, trombitán, furulyán, énekkel mutattak be zenés produkciókat.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

A jól teljesítő hallgatókról sem feledkezett meg a Mezőgazdasági Kar, és könyvjutalomban részesítette azokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és a közösség fejlesztésében aktívan részt vettek. Jutalmat kapott Dobos Dorina, Rigó Barbara, Koncz Barbara és Köteles Dávid.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

Januárban tervezem a záróvizsgát és a diploma átadást. A jövőben szeretnék a mezőgazdaságban dolgozni, ha már ezt tanultam. Emellett tervbe van véve a továbbtanulás is, de minden féleképpen levelezősön, hogy a munka és a tanulás megférjen egymás mellett. Ma egy díjat is kaptam, a közösségben eltöltött munkám miatt, és a kiemelkedő sportteljesítményem elismeréséül. Az évek alatt ösztöndíjakat is nyertem, aminek keretében egy dunántúli cégnél kaptam munkalehetőséget. Csak ajánlani tudom az iskolát. Nem egyszerű, de aki itt helyt tud állni, az az életben is megtalálja a helyét.” – nyilatkozta Köteles Dávid, az egyik ballagó hallgató.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - GalériaKöteles Dávid

Azok a hallgatók, akik most végzősök, számos olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ami a Karunk jó hírnevének az öregbítését szolgálja. Részt vettek különböző versenyeken, gyakorlati megmérettetéseken. Ezek közül kiemelkedik az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenye, ahol ezekből a hallgatókból verbuválódott csapat megnyerte az országos fordulót. Az évek során kialakultak mester és tanítványa kapcsolatok, hiszen az Új Nemzeti Kiválóság Program – amiben karunk is részt vesz – egyik lényege, hogy a témavezető, illetve a hallgató együtt dolgoznak, együtt publikálnak, és együtt vesznek részt szakmai konferenciákon. Ezen keresztül a hallgatóknak nem csak azok a készségek fejlődnek, ami a szakmai ismeretek elsajátítását jelentik, hanem olyanok is, hogy hogyan tudnak egy prezentációt elkészíteni, és milyen módon kell azt előadni egy szakmai közönség előtt.” – nyilatkozta dr. Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galériadr. Horváth József

A pénteki napon a ballagást a sárgulás követi, mikor a hallgatók lovas kocsikon, zenekarral vonulnak fel a városban. Este pedig a sárgulási bállal tesznek koronát a búcsúzási sorozatra.

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

A ballagók névsora:

Mezőgazdasági mérnöki BSc nappali tagozat:

Berecz Elizabet
Köteles Dávid
Bogárdi Endre
Kristó Bianka
Dankó Márton Attila
Lukács Sándor
Dobos Dorina
Pék Máté
Fári Fanni
Prohászka Csaba
Fekete Zsófia
Rigó Barbara
Fekete Zsolt
Szabics Jenő
Györgyi Emese
Szeles Brigitta
Hódi Barbara
Szulcsán Bálint
Horváth Zoltán
Tóth Roland
Jáhni Bence
Vetró Antal
Kálmán István
Zoltán Gábor
Koncz Barbara

Mezőgazdasági mérnöki BSc levelező tagozat:

Bohákné Kovács Kata
Csáki Imre Tamás
Festő Dávid Róbert
Gyalai Ingrid Melinda
Héjja Lilla
Horváth Ditta Tünde
Jéri Tamás
Juhász-Dora Zsolt
Oláh Anita
Varga Anita

 

Megértek a hallgatók, mint a gabona - Galéria

 

Sz.Viktor