2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-04-03 13:14:26

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

Ecsetek, szemüvegek, festőkabát, majomfejes sétapálca, illetve eredeti rajzok, valamint másolatok - többek között ezek a tárgyak érkeztek meg hétfőn a makói múzeumba. Az április 10-én nyíló Munkácsy-kiállításon nézheti meg a nagyközönség ezeket a relikviákat, melyeket a neves festőművész nap mint nap használt, illetve alkotott.

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

Hétfő kora délután gördült be az az autó a makói József Attila Múzeum főbejárata elé, mely a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tárgyait hozta. Ugyanis a Maros-parti városban április 10-e és 27-e között rendeznek egy olyan kiállítást, mely Munkácsy Mihálynak, illetve jó bartájának, a makói születésű Pulitzer Józsefnek az életét és munkásságát mutatják be. A békési megyeszékhelyről kapták kölcsönbe a makóiak a neves festőművész személyes tárgyait, illetve néhány alkotását, valamint párnak a másolatát.

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató Munkácsy Mihály festőkabátjával

- Soha nem látott Munkácsy-rajzokat és tárgyakat fogunk bemutatni, a tárlat a Pulitzer-emléknapokhoz kapcsolódik - nyilatkozta Szikszai Zsuzsanna. A József Attila Múzeum igazgatója elmondta: Munkácsy három hetet Pulitzernél töltött Amerikában, s az akkor a házigazda feleségéről készített fotók alapján a későbbiekben egy festmény is született a ház asszonyáról. Ez az eredeti kép jelenleg egy magángyűjtő tulajdona, s ez is látható lesz majd Makón.

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

A neves festőművész és a híres médaimogul jó barátsága adta az ötletet ahhoz, hogy egy közös kiállítást rendezzenek a tiszteletükre. Az előzményekről, illetve magáról a bemutatóról Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatót itt hallja:

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

A békéscsabai múzeummal nagyon jó kapcsolatot ápol a makói intézmény. - Tizennyolc fotómásolatot, hét eredeti Munkácsy-rajzot hoztunk el többek között Békés megyéből - sorolta Szikszai Zsuzsanna. Emellett bemutatnak még olyan tárgyakat is, melyeket Munkácsy nap mint nap használt. Így az ecseteit, a festő-, valamint hálókabátját, a szemüvegeit, a híres majomfejes sétapálcáját, de még a fésűjét is láthatják a makói múzeum látogatói.

Megérkeztek Makóra a Munkácsy-relikviák

Munkatársunktól. K.