2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-12-06 10:32:38

Megérkezett a nyolcadik bíbic

Megjelent az úgynevezett Bibic könyvek nyolcadik, vagyis befejező része. Apátfalva hagyományait, identitását az utókornak megőrző sorozat utolsó kötetét, a Havas Gergé, ne havaskodj! című szerdán mutatták be az érdeklődőknek a helyi faluházban.

Megérkezett a nyolcadik bíbic

- Egy nagyon hosszú történet végére értünk, nem csupán időben, hanem terjedelemben és munkában is hatalmasat tettünk - fejtette ki szerdán az apátfalvi faluház nagytermében Bálintné Siprikó Zsuzsanna. Az alpolgármester ezzel arra utalt, hogy közel két évtizede kezdték el az úgynevezett Bíbic könyvek megírását, kiadását. Most érkeztek el a sorozat befejező részéhez. A Havas Gergé, ne havaskodj! címűt ünnepélyes keretek között mutatták be.

Megérkezett a nyolcadik bíbic

Móricz Ágnes, a könyvek szerkesztője

A kötetek legfontosabb feladata, hogy megőrizzék az utókor számára az apátfalvi hagyományokat, az identitást. Az országban egyedülálló, hogy egy ilyen kis település ekkora energiát fordít erre a komoly feladatra. Móricz Ágnes, a könyvek szerkesztője röviden beszélt erről a két évtizedes munkáról. Szekeres Ferenc polgármester pedig elmondta: külön örül annak, hogy három év alatt öt könyvet sikerült kiadniuk, ebből három teljesen új rész volt, kettőt pedig azért kellett újranyomni, mert elfogytak a korábbi példányok.

Megérkezett a nyolcadik bíbic

- Az apátfalvi gyerekek számára is hasznos információkat közölnek a bíbicek, hiszen az iskolában nagyon kevés dolgot tudhatnak meg a helyi történésekről - vette át a szót Vargáné Nagyfalusi Ilona tanító. A helyi értéktár bizottság elnöke kiemelte: az utolsó rész az apátfalvi jeles napokat dolgozza fel. - Országos, de helyi fontosabb ünnepeket, napokat sorolunk fel és magyarázunk meg a könyvben, számos illusztrációval kiegészítve a leírtakat - fogalmazott Vargáné Nagyfalusi Ilona. Őt hallják:

Megérkezett a nyolcadik bíbic

Megérkezett a nyolcadik bíbic

A Dózsa György Általános Iskola diákjai műsorral színesítették a szerdai könyvbemutatót. Szabadi Lívia: A várakozás ideje című versét Fazekas Andrea szavalta el. A Bíbicből pedig részleteket olvasott fel Molnár Regina és Molnár Rebeka. A tanulókat Tóth Lászlóné pedagógus készítette fel. Apátfalva szülötte, Szigeti György egykoron rengeteg munkát végzett annak érdekében, hogy minél tartalmasabbak legyen a kötetek. Az azóta elhunyt lokálpatriótáról is megemlékeztek, az iskola kórusa a Ma két hete vagy mán három című dalt adta elő, melyet még Gyuri bácsi gyűjtött 1955-ben. A rendezvény után a sírját is felkeresték a helyi temetőben, s elhelyezték a tisztelet virágait.

Megérkezett a nyolcadik bíbic

Munkatársunktól. K.