2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2017-10-04 07:48:57

Megdöbbentő hír a hazai panellakásokról

Súlyos demográfiai problémákra mutatott rá a panelprogramot előkészítő átfogó felmérés, a lakótelepi lakások egyharmadában ugyanis egyedülálló nyugdíjasok élnek. Noha az épületek csaknem fele átesett valamilyen felújításon, teljes körű korszerűsítés gyakorlatilag sehol nem történt - írta a Magyar Idők.

Megdöbbentő hír a hazai panellakásokról

Alapvetően elégedettek a panellakásokban élők a lakhatási körülményeikkel, legalábbis ez derült ki az önkormányzatok bevonásával az elmúlt hónapokban készített átfogó felmérésből.

Megoldandó feladat, hogy a teljes panelállomány fele átesett ugyan valamilyen felújításon, de teljes körű, az épületgépészetre és -villamosságra is kiterjedő korszerűsítés szinte egyetlen épületben sem történt. Nem meglepő, hogy a válaszadók kétharmada szerint további felújításokra lenne szükség.

A felmérés súlyos demográfiai problémákra is rámutatott: a lakók mintegy harmada ugyanis egyedülálló nyugdíjas, és jelentős a csonka családok aránya is.

A panel a legolcsóbb lakástípus, a nagyvárosokban 20-30 százalékkal olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál. Értéke ugyan gyorsabban növekszik, de az árelőnyük még így is tetemes - foglalta össze kedveltségük okát Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Duna House szerint az idei első fél évben tovább emelkedett a panellakások ára. Budapesten megállíthatatlannak tűnik a drágulásuk, a közvetítőhálózat árindexe szinte töretlenül menetel fölfelé már három és fél éve.