2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-07-14 17:17:39

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

Gyarapadott a makói civil szervezetek száma, ugyanis megalakult a Szirbik Miklós Egyesület. Olyan lokálpatrióták hozták létre, akik meg szeretnék őrizni a város múltját, illetve továbbadni a fiatal generációk számára. A XVIII. században született református lelkész volt Makó első történetírója, az egyesület ezért vette fel az ő nevét.

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

A napokban alakult Szirbik Miklós Egyesület fő célja és feladata a makói helytörténeti írás összefogása, annak támogatása. – Ennek a műfajnak nagy hagyománya van a városban, s elődeink nagyon komolyan végezték ezt a munkát – nyilatkozta a szervezet elnöke, Forgó Géza.  A távlati feladatuk, hogy ebben a témában előadásokat, kiállításokat és konferenciákat szervezzenek.

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

A legnagyobb elképzelése az egyesületnek, hogy felkeltse a makóiak érdeklődését a múltjuk iránt, erősítse lokálpatriotizmusukat. – Mivel a neves református lelkész volt a település első történetírója, az 1830-as években kezdte el ezt a munkát, így tiszteletből az ő nevét vette fel az egyesületünk – folytatta az elnök.

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

Korábban a Maros-parti városban már működött egy hasonló nevű szervezet, de az az 1990-es években megszűnt. – Az ő általuk elhagyott fonalat szeretnénk újrafelvenni, s folytatni, de ez a társaság teljesen új alapokon nyugszik – tette hozzá Forgó Géza. A városnak van egy monográfiája, ami 1944-ig készült el. A munka nagy részét Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató végezte. Ezt megbecsülve a mostani egyesület tiszteletbeli elnökkévé választotta.

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

A szervezet első munkája, hogy az ősszel rendbe kívánják tenni a makói református temetőben lévő Szirbik Miklós sírt. Ezt követően pedig megemlékezést tartanak a névadójukról. A nyári szabadságolások idején most egy kicsit „pihen” az egyesület, de szeptembertől gőzerővel vettik bele magukat Makó közéletébe – fogalmazott Forgó Géza.

Megalakult a makói Szirbik Miklós Egyesület

Két alelnökük is van: Halász Tamás és Zeitler Ádám személyében. Halász Tamás jelenleg is a Makó Anno című kiadványsorozaton dolgozik, ezért kérték fel, hogy vállaljon tisztséget a Szirbik Miklós Egyesületben. Mivel a társaság egyik fő feladata a fiatalság bevonása a Makó múltjának megőrzésébe, ez adta az ötletet, hogy a történésznek tanuló ifjú Zeitler Ádámot is tagjai között tudják.

Munkatársunktól. K.