2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-10-19 16:04:09

Még ovis is kergeti a pakkot

A szárnyát bontogatja Makón a jégkorongozás. Ezt a téli sportot nem csupán a Maros-parti városban, hanem az egész dél-alföldi régióban erősíteni kívánják. Makón az utánpótlás kinevelésében látják a megoldást. A lelkes gyerekseregben még ovis is kergeti a pakkot a jégen.

Még ovis is kergeti a pakkot

A makói jégpályán az idén a kilencedik szezont várhatóan decemberben nyitják. Elsősorban korcsolyázók vették eddig birtokba a jeget, de egy új téli sportág, a jégkorong is szép lassan megjelenik. A Maros Télisport Egyesület tagjai nagyon remélik, hogy előbb-utóbb Makón is meghonosodik ez a csapatjáték. Erről a szervezet elnökével, Szabó Istvánnal beszélgettünk.

Még ovis is kergeti a pakkot

Amíg nincs jég, a Kálvin iskolában tartanak szárazedzéseket a makói kis jégkorongosoknak

- A makói pálya 15-ször 30 méteres, ami a szabványnak az egynegyede, így az U10-es korosztályig tudunk rajta játszani - kezdte Szabó István. Az elnök kiemelte: ezért elsősorban az utánpótlás kinevelésére fektették a hangsúlyt. A makóiak teljesen a nulláról indultak, hiszen ennek a jeges sportnak szinte semmi múltja nem volt a városban. - Még gyermekként a Maros-parti kubikgödrök jegén róttuk a köröket, s kezdetleges ütökkel játszottunk - emlékezett vissza Szabó István. Elsőként edzőt kellett keresniük, akit meg is találtak a szegedi Lavner Endre személyében. Ennek a részleteit Szabó Istvántól itt hallja:

Még ovis is kergeti a pakkot

Még ovis is kergeti a pakkot

A legkisebb makói játékosra, Kozma-Bognár Lászlóra édesapja adja fel a védőfelszerelést

A Magyar Jégkorong Szövetség egyik fontos terve, hogy a dél-alföldi régióban is megteremtse a jégkorongozás feltételeit. Ennek is köszönhetően sorra épülnek jégpályák a térségben. Visszatérve Makóra: mivel a fő szempont a gyerekek körében népszerűsíteni a jégkorongot, egyelőre erre rendezkedtek be. Szerencsére össze is jött egy 10-15 fős lelkes csapat. A legfiatalabb játékos alig múlt 4 esztendős. - Szegeden járok oviba, s ott Endre bácsi tartotta az edzéseket, mivel átjött Makóra, így én is követtem - árulta el a Kozma-Bognár László. A kiszombori fiúcska nagyon szeret mozogni, a jégkorong szabályainak a jelentős részével még nincs tisztában, de hősiesen tanulja.

Még ovis is kergeti a pakkot

Németh Lea

A nagy többség úgy tartja, hogy a jégkorong a férfiak sportja. Erre Makón is van cáfolat, méghozzá Németh Lea személyben. - Mindössze két hete kezdtem el a jégkorongot, azért választottam, mert mindig is szerettem korcsolyázni, s most végre adódott ez a lehetőség - árulta el a József Attila Gimnázium hetedik osztályos diákja. - Sokan féltettek, hogy veszélyes, kemény játék, de lehet, hogy nekem ez tetszik benne - mondta mosolyogva a 13 éves lány. A csapat vegyes, így Lea a fiúkkal közösen küzd a korongért, illetve a gólokért. - Néha-néha kapok tőlük egy-két megjegyzést arra, hogy lány vagyok, de ez egyre ritkább - tette hozzá végül Németh Lea.

Még ovis is kergeti a pakkot

Munkatársunktól. K.