2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-11 21:59:39

Még mindig száguld a kis Ferrari

Az egykori Német Demokratikus Köztársaságban készült távirányítós tűzpiros Ferrarit még édesapjától kapta Weszelyné Véghseő Henriett Mária. A makói települési képviselő elhozta a még mindig működőképes kisautót az Ifjúsági Színtérbe, ahol szombaton a budapesti Mészáros Zoltán gyűjtőnek nyílt meg a retro játékkiállítása.

Még mindig száguld a kis Ferrari

Weszelyné Véghseő Henriett Mária az igazán csajózos verdával, a tűzpiros Ferrarival

A 2000-es évek gyermekeinek szinte fogalma sincs arról, milyen is a lemezből készített kisautó, mire is jó az ugrálós béka, illetve arról sem tudnak semmit, hogy egykoron az apukák képesek voltak órákig várakozni az úgynevezett Dollár-bolt előtt, hogy megkaparinthassanak - természetesen kemény valutáért - egy-egy doboz Legót a csemetének. Ebbe engedett egy kicsit belekóstolni az a retro játékkiállítás, mely szombaton nyílt a makói Ifjúsági Színtérben.

Még mindig száguld a kis Ferrari

Mészáros Zoltán és a féltett kincsei

A budapesti Mészáros Zoltán hozta el a hatalmas gyűjteményének egy töredékét a Maros-parti városba. - Gyermekként csak játszottam velük, s ahogy telt-múlt az idő, azon kaptam magam, hogy el kezdtem gyűjteni az 1970-es és 1980-as évek játékait - sorolta a fővárosi férfi. Egy-egy régi darabhoz az internet különféle adok-veszek oldalain is hozzá lehet jutni, de az az igazi, mikor hajnalban kell az ember és kimegy a bolhapiacra, hogy órákig sétálgasson, keresgéljen a kihozott több tízezer régiség között. - Több ezer darabbal osztom meg az otthonom, kisebb-nagyobb dobozok rejtik a féltett kincseimet - folytatta a gyűjtő. Amivel régen ő, illetve mások játszottak, s akkor pár száz forintot értek, napjainkban igen szép pénzt is elkérnek értük. - A legtöbb, amit kiadtam egy játékért, az 80 ezer forint volt, s egy 1987-ben piacra dobott Lego-szettet vettem belőle - tette hozzá Mészáros Zoltán.

Még mindig száguld a kis Ferrari

Weszelyné Véghseő Henriett Mária a gyermekeivel jött el a kiállításra. - Még kicsi voltam, valahogy jobban érdekeltek a fiús játékok, így édesapám, mikor hazajött a ma már nem létező Német Demokratikus Köztársaságból, egy tűzpiros kis Ferrarit hozott nekem - árulta el a települési képivselő. A távirányítós csoda mind a mai napig működik, s ezt meg is nézhették azok, akik eljöttek a kiállításra. Weszelyné Véghseő Henriett Mária elmondta: neki itt színtérben a legjobban a lemezből gyártott játékok tetszettek.

Még mindig száguld a kis Ferrari

Amikor külön vonalon jön az értesítés: Toldi János képviselő és a kis piros telefon

A 9 éves Szabó Nikolett csodálkozva járta körbe a kis standokat. - Nagyon érdekes dolgokat láttam, a többsége autó, de ennek ellenére jó volt, hogy eljöttem - tudtuk meg a Szikszai György Refomátus Általános Iskola diákjától. Nikolett otthon babázik, de ha a barátnőivel van, akkor inkább a szabadban játszanak. Szűcs Péter a Legóknál időzött a legtöbbet. - Nekem is van otthon több dobozzal, így rendőrös, tűzoltós, de űrhajós is - árulta el a Szent István Általános Iskola negyedik osztályába járó fiú. Peti hozzátette: nem csupán modern játékai vannak, hanem igazi klasszikus darabok is, így például egy fából készített mozdony, ugyancsak fa szerelvénnyel, sínekkel.

Még mindig száguld a kis Ferrari

Szűcs Péter

Munkatársunktól. K.