2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-09 09:57:21

Medvével csak a táblán találkoztak

A maroslelei általános iskola nyolcadikosai a napokban tértek vissza székelyföldi útjukról. A diákoknak hatalmas élményben volt részük, hiszen csodálatos helyeken jártak. Még azt is megtapasztalhatták, milyen az, amikor beszökik a magas hegyek közé Téltábornok.

Medvével csak a táblán találkoztak

- Kirándulásunk a Székelyföld természeti megismerését tűzte ki céljául, egyben a meglátogatott helyszínek történelmi és a magyar kulturális örökség szempontjából fontos látnivalóit is magában foglalta - nyilatkozta Németh Domonkos. A maroslelei általános iskola igazgatója hozzátette: céljuk az volt, hogy a gyermekek által még nem látott székely és szász városok, valamint természeti szépségek kedvet csináljanak a felnőtté váló fiatalok későbbi utazásához.

Medvével csak a táblán találkoztak

Medvével ugyan nem találkoztak, de bármikor jöhetett volna

- Székelyudvarhely szomszédságában sikerült találnunk egy barátságos panziót, ahol a gyerekek az egész napos programok után kitűnően tudtak regenerálódni a két és három ágyas szobákban, a konditeremben, úszómedencében - folytatta az oktatási intézmény vezetője. Teljes ellátásukról székely ételekkel gondoskodott a magyar tulajdonos és személyzet. Az első napon Nagyszeben és Segesvár került az útjukba. A 2007-ben Európa kulturális fővárosává avanzsált egykori szász központ, Nagyszeben lenyűgöző belvárosát ismerhették meg. Míg Segesváron Közép-Európa szinte egyetlen középkori szépségében megmaradt központjában sétáltak, találkoztak bánffyhunyadi barátaikkal, akik szintén osztálykiránduláson vettek részt.

Medvével csak a táblán találkoztak

Ahogy a Starkok jelmondata is szól: Közeleg a tél...

A 18 diák számára a két kísérő tanár tartalmas programokat szervezett a következő két napon is. Korondon, kézműves termékek között nézelődtek a gyerekek, Szovátán a messze földről híres Medve-tó körül kirándultak, Parajdon pedig a sóbánya hatalmas termeiben tisztogatták a tüdőt. A Hargita közelében a november már a téli hónapok egyike, ennek következtében a harmadik napon le is esett a hó, megbénítva a közlekedést. A hatalmas vihar fákat döntött ki, így lezárták például a Gyilkos-tóhoz vezető utat is, de tanúi lehettek egy kicsavart fenyő útról történő eltávolításának is.

Medvével csak a táblán találkoztak

Csíksomlyó búcsújáró helyét az ítéletidőben még meglátogatták, de a Szent-Anna tó kráteréhez csak a bátrabbak merészkedtek le a tükörsimára fagyott aszfaltos úton. Kézdivásárhely, mint a legkeletibb kárpát-medencei magyar város volt a legtávolabbi úti cél volt. A megtett 1500 kilométer nemcsak hatalmas élmény volt a gyerekeknek, de kitűnő összekovácsoló erő is az osztályközösségen belül és a határon túli kapcsolataik ügyében.

Medvével csak a táblán találkoztak

Fotók: maroslelei általános iskola

Munkatársunktól. K.