2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-04-20 07:05:18

Másokat sem kímélt a télies idő

Csehországban sorra akadtak el a kamionok a hatalmas hóban, Ukrajnában hószünetet rendeltek el több városban. Romániában pedig hatalmas széllökések kísérik a sűrű havazást.

Másokat sem kímélt a télies idő

Csehország

Csehország hegyvidéki útjain komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a fagypont alatti hőmérséklet és a több centiméteres hótakaró. A kamionok egymás után akadtak el. Az előrejelzések szerint a hóesésnek nincs vége, közel fél méteres hó és rendkívül erős szél várható az elkövetkező napokban is.

Ukrajna

Hóesés, illetve havas eső és az erős széllökések miatt Ukrajnában 151 településen szakadt meg az áramellátás, főleg az ország keleti felén. A térség több autópályáján korlátozták a közlekedést. Nyugat-Ukrajna több városában iskolaszünetet rendeltek el a hóesés miatt.

Oroszország

Nem győzik eltakarítani a havat Oroszország-szerte sem. Ilyen mennyiségű hó még ott is meglepetést okozott. Az utcákon csak a jégbe fagyott virágok emlékeztettek arra, hogy egyszer már megérkezett a tavasz.

Szlovákia

Pozsonyban is havazott, de a hó sehol sem maradt meg. A felvidéki gazdák inkább a napok óta tartó lehűlés miatt aggódtak. Remélik nem járnak úgy mint tavaly ilyenkor, amikor a gyümölcsösökben minden megfagyott.

Szerbia

Nagy pelyhekben esett a hó a Vajdaságban is. Szabadkán néhol az utca túloldalát sem lehetett látni, úgy szakadt. Az embereket váratlanul érintette a rendkívüli időjárás. Sokan nem tapasztaltak még hasonlót áprilisban.

A néhány centiméter vastag hótakaró órákon át megmaradt több településén. Előkerültek a vastag kabátok és esernyők is.

Bosznia-Hercegovina

Szarajevóban az utakat egész éjjel tisztították, mégis hatalmas dugók alakultak ki a nagy hó miatt. Ágak, fák törtek el a hó súlya alatt. A bosnyák főváros néhány kerületében áramkimaradást és ivóvízhiányt is okozott a hirtelen jött nagy mennyiségű hó.

Románia

Szinte egész Romániában gondot jelentett a télies időjárás. Van, ahol a viharos szél fákat döntött ki eltorlaszolva az utakat és a síneket. A magasabban fekvő területeken javában tart a síszezon. Friss hó is esett, ami fennakadást okoz a közlekedésben.

Hunyad megyében a csendőrség arra kéri a turistákat, hogy maradjanak a menedékházak közelében és ne induljanak útnak. Erdélyben és Székelyföldön a sűrű havazást erős széllökések kísérik. Románia 12 megyéjében, köztük Hargita megyében is narancssárga jelzésű hó- és viharriadó van érvényben.

Törökországban is befagyott a Limni-tó.

Ez az aprócska vulkanikus eredetű kráter-tó 2024 méter magasságban található és soha nem szokott befagyni. Most azonban olyan hideg van, hogy jégpáncél keletkezett a térség egyik legkedveltebb látványosságán is.

Forrás: hirado.hu