2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-11 11:33:42

Márton-napi vidám morzsolás

Márton napjához nem csupán a liba köthető, hanem azon paraszti munkák is, melyeket otthon - többnyire baráti körben - egy meleg helyiségben végeztek egykoron. Ilyen például a kukoricamorzsolás. Ebből láthattak ízelítőt és ki is próbálhatták azok, akik szombaton eljöttek a makói Hagymaházba.

Márton-napi vidám morzsolás

Kicsik és nagyok közösen szorgoskodtak szombat délelőtt a Hagymaházban, ahol vidám Márton-napi kavalkádra várták őket. A MENYUKE, vagyis a Makói Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Közhasznú Egyesülétének jóvoltából egy kicsit belekóstolhattak a résztvevők abba, hogy ősszel milyen munkákat is végeztek egykoron a paraszti világban.

Márton-napi vidám morzsolás

Így alkot Uracs Kata Zoé

- Az egyik legfontosabb termény, a kukorica került előtérbe ezen a napon, ugyanis egykoron nagyon fontos közösségkovácsoló esemény volt a morzsolás - nyilatkozta Szekeres Mihályné, az egyesület elnöke. Jutka néni kiemelte: egy vidám kis jelenettel is készültek erre az alkalomra. - Nem először mutattuk be ezt a népi játékot, már országos vetélkedőn is szerepeltünk vele, ahonnan arany minősítéssel térhetünk haza - sorolta az elnök.

Márton-napi vidám morzsolás

Ha Márton-nap, akkor liba is

A Hagymaház vendégei nem csupán passzív szemlélői voltak a történéseknek, hanem aktív közreműködői. A MENYUKE tagjainak, illetve a kulturális központ munkatársainak az irányításával különböző anyagokból készíthettek tárgyakat. Emellett azzal is szembesültek, hogy a kézzel történő kukoricamorzsolás nem is egyszerű feladat.

Márton-napi vidám morzsolás

A kreativitás nem korfüggő. Uracs Kata Zoé mindössze 6 esztendős, de nagyon precízen alakult a kis keze alatt csuhéból a virág. - Anyukámnak készítem - árulta el a Kálvin téri óvoda nagycsoportosa. Kata hozzátette: szeret alkotni, mielőtt eljöttek volna a Hagymaházba otthon épp papírból fabrikált egy házikót. Rajzolni is nagyon szeret. Kedvenc színe a lila. Márton-naphoz köthető a liba, de most a L'art pour l'art egyik slágerét, A lila libát egy kicsit hanyagolták, ugyanis Kata a legszívesebben kutyust rajzol. Ez érthető, hiszen neki is van négylábú barátja egy 7 esztendős labrador személyében.

Márton-napi vidám morzsolás

Munkatársunktól. K.