2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-2°C
Felhős / -1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-05-15 21:46:22

Maradjunk egyensúlyban

Az egészség alapja az egyensúly. Ha ez a szervezeten belül bármilyen szinten felborul, annak minden esetben betegség a következménye. Ez volt a témája Épkézláb című magazinunknak, melynek vendége Dr. Ciortea Péter aneszteziológus belgyógyász volt.

Maradjunk egyensúlyban

A homeosztázis, az egyensúly talán a legegyszerűbben a folyadékháztartás egyensúlyán keresztül érthető meg. A folyadékháztartás szempontjából rendkívül fontos egyrészt a folyadék mennyiségének állandósága, másrészt, hogy a sejteken, ereken belül, és az azokon kívüli térben is meglegyen az állandóság. Testünk mintegy 50-70 százaléka víz – ez a korral együtt változik, folyamatosan csökken. Normális esetben a szervezet által veszített folyadék mennyisége megegyezik a felvett folyadék mennyiségével. Olyan egyszerű tényezők is befolyásolhatják az állandóságát, mint a hőmérséklet (akár külső, akár belső hőmérséklet). A folyadék szervezeten belüli, sejtek közötti mozgása az ozmózis eredménye. A folyadék mozgásának következtében megváltozik a sejtmembrán két oldalán a nyomás, ami a fehérjék, ásványi anyagok és más fontos tápanyagok vérbe jutásához és kilépéséhez szükséges. Egészséges szervezetben ennek az áramlása is egyensúlyban van, ám például sérülés vagy betegség következtében ez is könnyen felborulhat.

A folyadékháztartás egyensúlya mellett a műsorban, a daganatos betegségek kutatásáról is beszélgettünk. Az elmúlt években a kutatók felfedezték, hogy ezeknél a betegségeknél a protoonkogének egyensúlyának felborulása a kiváltó ok. A tumor sejtek kialakulásában ugyanis ezek játszák a legnagyobb szerepet. A protoonkogének normális működés esetén a sejtnövekedésben vesznek részt. Azonban, ha keletkezik valamilyen mutáció, átváltoznak „rossz génekké”, onkogénekké – és rossz formában segítik tovább a növekedést: kontroll nélkül kezdenek növekedni a sejtek. A kutatások szerint ezeket a változásokat legnagyobb százalékban külső tényezők idézik elő, sok esetben vírusok.

Maradjunk egyensúlyban

Egy német biokémikus, Otto Wartburg vetette fel, hogy a rákos sejtek növekedéséhez nem feltétlen van szükség oxigénre, sőt, a növekedésükhöz az energiát a szőlőcukor anaerob erjedéséből, a tejsavas erjedésből nyerik. Ily módon az oxigén-dús környezet lassítja a növekedésüket. A tudós ezért a felfedezésért Nobel díjat kapott. Azonban az elmúlt években egyre több olyan tévhit született az elméletéből, amely akár veszélyes is lehet – például a hidrogénperoxidos injekció kúra. Az viszont igaz, hogy ha a szervezetünk oxigénszintjét emeljük, annak lehet jó hatása. Ezt pedig nem feltétlen az oxigénnel dúsított vizekkel érhetjük el, sokkal inkább testmozgással – a futás, úszás, biciklizés illetve a légző gyakorlatok természetes úton növelik a test oxigén szintjét.

Tehát a protoonkogének egyensúlyi állapota is megőrizhető rendszeres testmozgással és egészséges életmóddal.

Kiskata