2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Fazekas Gábor | 2017-09-15 14:03:11

Már fiatalon is munkába lehet állni!

Ma már nemcsak felnőttek jelentkezhetnek munkára, hanem a diákok is. A diákmunka egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Azért lehet érdemes már korábban kilépni a munkaerőpiacra, mert számtalan tapasztalatot szerezhetnek így a diákok. A pénzkérdés bizony mindenkinek sokat jelent.

A vakáció eljövetelével megsokszorozódik a tanulók szabadideje, és ezt az időt szívesen töltik el barátaikkal, vagy osztálytársaikkal. Nyáron különösen sok programot lehet szervezni. Rengeteg esemény és fesztivál várja az érdeklődőket, de a nagyobbak akár egy közös nyaralást is tervezhetnek a barátokkal. A családdal való nyaralás inkább háttérbe szorul, viszont a szülők így sem tudják minden esetben finanszírozni a gyermekek programjait.

A programokon való részvétel pedig mind pénzbe kerül. Ilyenkor érdemes lehet odahaza megbeszélni a szülőkkel a diákmunka vállalást. Fontos leszögezni azt, hogy diákmunkát már korán el kell kezdeni keresni, mert az utolsó pillanatokban már nem garantált, hogy lesz hely bárhol is. A multinacionális vállalatok szinte minden nyáron keresnek embereket pozíciókba.

Már fiatalon is munkába lehet állni!

Mint tudjuk, szellemi munkát egyre többen szeretnének végezni, így adódhat lehetőség arra, hogy valamelyik nagyvállalatnál elhelyezkedjenek a tanulók. A munkavégzés nagy előnye hogy lehet vállalni akár részmunkaidőben is állást, ami 4 óra munkaórát jelent. Vállalhatnak munkát azok is, akik éppen valamelyik felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat. A fizetős képzésre egyre többen kerülnek be, és egyre kevesebb hallgató tanulhat állami ösztöndíjas képzésben. A tandíj sokszor megterhelheti a család kasszáját, így általában két lehetősége van a hallgatónak, hogy tanulmányait finanszírozni tudja. Első lehetőségként felveheti a diákhitelt, amelyet majd később, a tanulmányok elvégzése után törleszthet. A másik lehetőség sokkal kedvezőbb lehet, mégpedig az hogy iskola mellett dolgozhat akár részmunkaidőben is, és az így megkeresett pénzből finanszírozhatja a költségeket.

A tanulmányi időszak nem lehet könnyű senkinek sem, különösen akkor, ha fizetős képzésről van szó. A „korai” munkavállalás számtalan előnnyel jár, többek között azzal is, hogy a tanuló tapasztalatokra tehet szert, amelyeket évekkel később kamatoztathat leendő munkahelyén. Megtanul alkalmazkodni, és megtanulja azt is, hogy a pénzért meg kell dolgozni.

Napjainkban számtalan forrásból lehet értesülni álláslehetőségek iránt. Mégis legkönnyebben az interneten találhatunk jó álláslehetőséget. A miskolci állásajánlatok oldalon rábukkanhatunk olyan munkára is, amely ideális lehet számunkra. Cégek szoktak keresni diákmunkára mérnök munkakörbe embereket, bármennyire meglepő is ez. Követelmények az aktív jogviszonyt szokták kérni valamilyen egyetemi mérnöki karon. Ez mind a két fél számára rendkívül hasznos szokott lenni. Hiszen a diák szakmai gyakorlatot szerez, kapcsolatokat épít, és jó esetben remek fizetést is kap. Míg a cég olcsón megússza a nyári munkaerőhiány pótlását, és ha szerencséje van egy jövőbeli kiváló mérnök szívét sikerül megnyernie!