2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Közlekedési és Kék hírek
Czabarka János | 2018-02-10 06:53:06

Már drónokat is bevetnek a csempészek

Kárpátalja Szlovákiával és Romániával határos részein egyre gyakrabban veszik igénybe a modern távirányítású technológiákat a bűnözők. Magyarország felé azonban továbbra is javarészt a Tiszán keresztül próbálják eljuttatni az illegális szállítmányokat.

 

Az egyre megfizethetőbb drónokban nem csak az innovatív vállalatok, hanem a csempészek is egyre nagyobb fantáziát látnak. Az Ukrajnából az Európai Unió felé irányuló illegális cigarettakereskedelem jelentős haszonnal kecsegtet, ám az elmúlt években megerősödött a hatósági fellépés.

A szigorú közúti határellenőrzések miatt az autóba, vagy kamionba rejtett szállítmányok kezdenek visszaszorulni. Az új helyzet a bűnözőket is hatékonyabb szállítási módszerek felé orientálja. A csempészek újabban már drónokat is bevetnek, hogy átjuttassák a határon illegális portékájukat.

Már drónokat is bevetnek a csempészekA távirányítású repülőeszközök korlátozott hatótávolsága miatt a „légi szállítás” javarészt a határ közvetlen közelében zajlik. A drónt és a cigarettacsomagokat rendszerint autóval szállítják a határsávba, majd az eszköz beüzemelése után több részletben juttatják át a csempészárut, amelyet a másik oldalon rendszeresen várnak, bár olyan esetekről is beszámolt a helyi sajtó, amikor a lebukás veszélyét csökkentve, csak később mentek az illegális áruért.

Nyáron a szlovák-ukrán határon fogtak el a határőrök két csempészt, akik több ezer doboz cigarettát próbáltak átjuttatni Szlovákiába. A lefoglalt dohányáruról és a csempészdrónról videófelvételt is közölt az ukrán hatóság.

forrás:hirado.hu