2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-04-19 11:24:00

Makón a fiatalok az elsők!

A makói önkormányzat egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalokat helyben tartsa, vagyis olyan feltételeket biztosítson, melyek élhetőbbé teszik a várost számukra. Ennek érdekében új ösztöndíjat, illetve számos intézkedést vezettek be – derült ki a Rádió 7 szerdai Napraforgójából, amelynek vendége volt Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kiss Ádám ifjúsági referens.

Makón a fiatalok az elsők!

A makói fiatalok pályázhatnak  arra az ösztöndíjra, melyet ez év márciusában vezetett be az önkormányzat. Összesen 60 olyan makói lakhellyel rendelkező fiatalt támogatnak, akik középiskolában vagy a felsőoktatásban tanulnak. A programra pályázat útján lehet jelentkezni, melyet május 15-től írnak ki. A dokumentumok beadási határideje pedig június 15-e. A nyertesek két éven át kapnak havi nettó 30 ezer forintot az önkormányzattól. Nem csak a tanulmányaikhoz nyújt segítséget ez az összeg - hiszen az utolsó iskolai évüktől jár nekik - hanem miután makói cégeknél helyezkednek el vagy a városban indítanak saját vállalkozást, még egy esztendőn keresztül megkapják. A Makó számít rád! program által nyújtott anyagi segítséget a fiatalok szeptembertől vehetik igénybe. Ehhez kapcsolódóan nemcsak szakemberek véleményére volt kíváncsi az önkormányzat, hanem a fiatalok véleményét is kikérték.

Makón a fiatalok az elsők!

Farkas Éva Erzsébet

A fentiekből kiderül, hogy az önkormányzat célja kettős: egyrészt az ösztöndíjjal fiatalokat tudnak anyagilag is támogatni, másrészt viszont elősegítik azt, hogy ezek az emberek helyben maradjanak. Ez utóbbit nemcsak a Makó számít rád! programmal igyekeznek elősegíteni, hanem rengeteg más, fiatalokat célzó intézkedést hozott az önkormányzat.

A fiatalok segítésére fecskelakás programot indítanak be: idén ugyan még csak az előkészületek valósulnak meg, de várhatóan 2018-tól már igénybe vehetőek lesznek a lakások a fiatalok számára. Illetve folytatják az ingyen telkek biztosítását is. Most a Szerecsen utcán pályázhatnak a makóiak 4 telekre. Ifjúsági Konzultációs Irodát nyitnak a városban, illetve a Páger Mozi és Rendezvényház felújításával is a fiataloknak kedvez az önkormányzat. További kedvezmény a számukra, hogy márciustól ingyenessé vált számukra a házasságkötés abban az esetben, ha legalább az egyik fél rendelkezik makói állandó lakcímkártyával.

Makón a fiatalok az elsők!

Kiss Ádám

Az Ifjúsági Koncepció kialakításánál folyamatosan bevonja az önkormányzat a fiatalokat. A makói iskolák küldöttjeivel havi rendszerességgel ülnek össze tanácskozni, amelyek eredményeképpen számos programötlettel gazdagodtak. A megvalósítandó tervek között szerepel többek között egy diákcsere program a testvérvárosokkal, egy kalandnap megszervezése, valamint a fent említett fecskelakás program is.

ÉR.