2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-02-05 19:20:55

Makói filmes lelkében él Korea

A 2002-es közös rendezésű labdarúgó világbajnokságnak köszönheti Czibolya Kálmán, hogy megszerette Koreát. A szöuli megnyitó teljesen lenyűgözte, s az idén a tizedik alkalommal fog ellátogatni az ázsiai országba. Az élményeiről, illetve a kinti forgatásairól, tanításairól tartott előadást hétfőn a Szignumban a Szent István Szabadegyetem keretében.

Makói filmes lelkében él Korea

- Ha nem látom a televízióban a 2002-es labdarúgó világbajnokság megnyitó ceremóniáját, melyet Szöulban tartottak, talán soha nem jutok el Koreába - fogalmazott hétfőn a makói Szent István Egyházi Iskolában Czibolya Kálmán. A Makói Video- és Művészeti Műhely vezetője tartott előadást a Szent István Szabadegyetem keretében erről az ázsiai országról.

Makói filmes lelkében él Korea

Makói diákok is forgattak Dél-Koreában

- Az előzményhez hozzátartozik, hogy Márton Imre jóvoltából rengeteg japán harcművésetet filmeztem, de ennek ellenére mégsem a szigetországba vitt az utam, hanem Koreába - nyilatkozta Czibolya Kálmán. Még a VB idején számos díjat elhoztak a makóiak a berlini médiafesztiválról, így a németek kíváncsiak lettek rá, vajon mit is tudhatnak ilyen jól a Maros partján, s eljöttek. - Nekik köszönhetem a későbbi kapcsolatot, hiszen a vendégeink lettek egy év múlva a koreaiak, aztán mi mentünk ki a DIMA-ra, vagyis Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyetemére, ahol azóta már többször is megfordultam és tanítottam is - sorolta az előadó.

Makói filmes lelkében él Korea

Czibolya Kálmánnak - ahogy ő fogalmazott - lelkében él Korea. Az idén fog kiutazni tizedszerre. - Bejártam szinte már az egész félszigetet, egyedül a demilitatizált övezetben nem voltam, a két Korea határán, az északi oldalra nem is vágyom, mert nem vonzanak az őrült diktatúrák - tette hozzá mosolyogva. A makói filmes rajong a kinti kultúráért, az emberekért, egyszóval az egész országért. Már nagyon várja, hogy ismét repülőre ülhessen és kimehessen.

Makói filmes lelkében él Korea

Egy laza koreai étkezés

Az európai gyomor számára nem egyszerű az ázsiai konyha. Czibolya Kálmánnál ez egy kicsit másképp  működött. - Korábban nem bírtam megenni a fűszeres ételeket, azonban Koreában megkedveltem, s azóta is előszeretettel fogyasztom - mesélte nevetve. A félszigeten, illetve több ázsiai országban is számos ételt kipróbált, sok mindent megevett, de egyetlen egy dolgot nem kóstolt meg, s az a kutyahús. A koreai ételekről, italokról is lelkesen beszélt, íme:

Makói filmes lelkében él Korea

Makói filmes lelkében él Korea

Fotók (amin nincs vízjel): Czibolya Kálmán

Munkatársunktól. K.