2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-11 13:36:52

Makói, aki futva hódít hegyeket

Szinte emberfeletti kitartásról tett tanúbizonyságot Ábrahám Pál, mikor teljesítette a világ egyik legnehezebb futóversenyét, az Ultra Train Mont Blanc-t. A 42 éves makói terepfutó 2500 méter magasan kevesebb mint 40 óra alatt végezte ki a 167 kilométeres távot, néha sárban, máskor hó- és jégviharban és - 10 Celsius fokban. A 2500 indulóból 900-an feladták a küzdelmet.

Makói, aki futva hódít hegyeket

A világ egyik legkegyetlenebb futóversenye az, mely három államot, Svájcot, Olasz- és Franciaországot szel át, összesen 170 kilométer hosszú a pálya, 40 óra alatt kell teljesíteni és a szintemelkedés eléri a 10 ezer métert. Ez az úgynevezett Ultra Train Mont Blanc (UTMB). Augusztus végén és szeptember elején összesen 10 ezren álltak rajthoz a különböző kategóriákban. A leghosszabb szakasz az idén 167,5 kilométer volt, mert a mostoha időjárás miatt a szervezők két hegyre nem engedték fel a futókat. Az UTMB legjobban várt és legkeményebb száma ez a 167,5 kilométere etap, melyre összesen 2500 indulót engednek már évek óta. A 2017-es küzdelem kemémységét jelzi, hogy a 40 óra alatt 900-an feladták a versenyzést különféle okokból.

Makói, aki futva hódít hegyeket

Ábrahám Pál

Magyarországról kevesebb mint tízen indultak az UTMB-én, s köztük volt Ábrahám Pál. A 42 éves és civilben villanyszerelőként dolgozó makói férfi 5 esztendje készül erre a megmérettetésre. - Alföldiként nehéz helyzetben vagyok, hiszen itt nincsenek hegyek, ahol edzhettek, így maradt a makói töltésoldal - mondta mosolyogva Ábrahám Pál. Néha azért eljutott magasabb hegyekbe is, de mint megemlítette, nem csupán a speciális felszerelés beszerzése, de maga az utazás is sokba kerül, így főleg Makón és környékén fut, valamint kerékpározik. De hogyan is készült a Mont Blanc-i pokolra, azt itt foglalja össze:

Makói, aki futva hódít hegyeket

Makói, aki futva hódít hegyeket

Az UTMB nem a magányos bozótharcosok sportja, hiszen támogatók nélkül szinte lehetetlen teljesíteni. Ez a segítség nem csupán az anyagiakban merül ki, de az sem elengedhetetlen. Makói és szegedi vállalkozók adták össze a pénzt, a költségekhez a makói önkormányzat is hozzájárult 100 ezer forinttal. A segítők közül hárman, élükön Szabó Norberttel, el is kísérték a hegyek közé Ábrahám Pált. Hogy mi minden volt a dolga a triónak, azt Szabó Norbert itt részletezi:

Makói, aki futva hódít hegyeket

Makói, aki futva hódít hegyeket

- Sokan azt tartják, hogy a futás a legolcsóbb mozgási forma, de ez a terepen folytatott változatára már nem érvényes, hiszen speciális öltözék és cipő kell hozzá - vette vissza a szót Ábrahám Pál. Az UTMB-n például néha sár, máskor havas- és jégeső vagy metsző szél és alkalmanként mínusz 10-15 Celsius fok hideg várta a futókat. Természetesen kisebb-nagyobb távolságokban pihenőpontokat is felállítottak, de ezekben néha csak 10-15 perc szusszanásnyi idő állt a sportolók rendelkezésére. A versenyen átélt dolgokról így vall Ábrahám Pál:

Makói, aki futva hódít hegyeket

Makói, aki futva hódít hegyeket

Munkatársunktól. K.