2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-04-21 14:26:00

Makó lett a reformáció központja

Ha két napra is, de Makó lett a Kárpát-medencei reformáció központja. A Maros-parti település adott otthont pénteken a református óvodák 26. találkozójának. A Hagymaházban számos előadást hallgathattak meg a résztvevők. A rendezvény szombaton folytatódik.

Makó lett a reformáció központja

Óvónénik- és bácsik vették birtokba pénteken a makói Hagymaházat. Itt rendezték meg a református óvodák 26. Kárpát-medencei találkozóját. - A Református Pedagógiai Intézettel és a makói Bárka Református Óvodával közösen szerveztük meg ezt az eseményt - nyilatkozta Bertus-Barcza Csabáné, a Szikszai György Református Óvoda vezetője. Minden esztendőben más és más település a házigazda, most a makóiakra került a sor. Pénteken és szombaton harminc intézményből közel 300 óvodapedagógust látnak vendégül.

Makó lett a reformáció központja

Pénteken az előadásokon volt a hangsúly. A mese, vagyis a színes történetek által való nevelés, foglalkozás az óvodákban köré csoportosították ezt a szakmai napot. Szabadi Edit, a Református Pedagógiai Intézet köznevelési szakértője is számos fontos információt átadott a nagyterem hallgatóságának. De miben is tér el egy református óvoda egy önkormányzati vagy egy állami fenntartásútól? A választ Szabadi Edittől itt találja:

Makó lett a reformáció központja

Makó lett a reformáció központja

Az előadásokon túl arra is lehetőség nyílt, hogy a Kárpát-medence különböző településeiről érkező óvodapedagógusok találkozzanak és beszélgessenek egymással. A Hagymaház aulájában pedig számos olyan kiadványt, eszközt is találtak, melyek a munkájukat segíti. A Magyar Vöröskereszt makói területi szervezete pedig egészségügyi méréseket is végzett a rendezvény ideje alatt.

Makó lett a reformáció központja

Farkas Éva Erzsébet is felszólalt a találkozón. A polgármester elsőként köszönetét fejezte ki a két makói református óvodának, a Bárkának és a Szikszainak, hogy megszervezték ezt az eseményt. - A városunkban működő református egyházközösségekkel tavaly együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek köszönhetően idén a reformáció 500. évfordulója kapcsán számos közös rendezvényt szervezhetünk meg - tette hozzá a polgármester. Farkas Éva Erzsébet a sokszínű makói oktatásról is beszélt, melynek egy részletét itt hallja tőle:

Makó lett a reformáció központja

Makó lett a reformáció központja

Munkatársunktól. K.