2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-09 17:13:39

Makó is megszenvedte Trianont

- Az a legjobb ebben a folyóiratban, hogy nem csupán országos és határon túli, hanem közvetlenül a mi régiónkat érintő történelmi eseményeket is feldolgozza - mondta dr. Miklós Péter szombaton a makói múzeumban. A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője is részt vett a Trianoni szemle legújabb számának bemutatóján.

Makó is megszenvedte Trianont

A Trianoni szemle legújabb számát mutatták be szombaton a makói József Attila Múzeumban. Miután Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntötte a jelenlévőket a lap főszerkesztője, Szidiropulosz Archimédesz vette át a szót. - A kiadványunk elsősorban azokra a kérdésekre keresi a válaszokat, mik voltak Trianonnak azon okai, melyek ide sodorták ezt a jobb sorsot érdemlő országot - foglalta össze a lényeget a főszerkesztő.

Makó is megszenvedte Trianont

A kulturális intézmény emeleti kiállítótermébe nagyon sokan eljöttek, hiszen ez a téma fiatalt és időset egyaránt érdekel. Az ifjabb generáció csak a tankönyvek lapjaiból, vagy felmenőitől értesülhetett ezekről az eseményekről. - Naglaki nagyymamám mesélte, hogy egyik napról a másikra kettévágták a falujukat és a település nagyobbik része hirtelen román lett, s papírok kellettek ahhoz, hogy meglátogathassák a másik oldalra került rokonokat - fejtette ki a hallgatóság soraiban helyet foglaló Molnár Károly.

Makó is megszenvedte Trianont

A trianoni békediktátumot Makó és térsége is megszenvedte. - A korábbi vármegyét kettészelte az új határ, a város elvesztette a megyeszékhelyi szerepét, hivatalok szűntek meg - sorolta a veszteségeket dr. Halmágyi Pál. A nyugalmazott múzeumigazgató kérésünkre összefoglalta a helyi 1920-as eseményeket, íme:

Makó is megszenvedte Trianont

Makó is megszenvedte Trianont

- A folyóirat nagyon jó küldetése, hogy nem csak országos eseményekkel, a határon túli magyarsággal, hanem azokkal a régiókkal is foglalkozik, melyek a békediktátum által érintettek - vette át a szót a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. Dr. Miklós Péter beszélt mind a két város kapcsán a trianoni következményekről, melyet tőle itt hallhat:

Makó is megszenvedte Trianont

Makó is megszenvedte Trianont

Munkatársunktól. K.