2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-04-24 16:13:29

Magyarország legnagyobb gazdasági sikere

Magyarország az elmúlt 27 év legnagyobb gazdasági sikerét érte el, amikor az Európai Bizottság jóváhagyását és támogatását megszerezte a paksi bővítés 12 milliárd eurós beruházásához – jelentette ki Lázár János a Parlament hétfői, plenáris ülésén azonnali kérdésre reagálva.

 

Magyarország legnagyobb gazdasági sikere

Három és fél évnyi közös és korrekt munka után került sor március 6-án a megállapodásra, olyan kérdésekben egyetértve, hogy joga van-e hazánknak az unión kívüli Oroszországgal szerződni, vagy megfelelőek-e a műszaki és biztonsági feltételek, valamint megvizsgálták a közbeszerzés kérdésköre mellett az esetleges tiltott állami támogatás lehetőségét is. Az Európai Bizottság szerint a beruházás az államnak 7-8 százalék megtérülést garantál, miközben a piaci megtérülés ennél mindössze egy százalékkal lenne több, valamint az Európai Bizottság azt is pozitívan értékelte, hogy a bővítés állami beruházás és az erőmű nemzeti tulajdonban is marad.

A kormány a bizottság valamennyi kérdésére megfelelt, miközben az uniós testület a három és féléves folyamat során körültekintően és szenzitíven kezelte az ügyet – értékelte a folyamatot Lázár János, hozzátéve: a döntésért az uniós felelősséget is vállal, amelyért ha kell – és várhatóan szükség is lesz rá – a bíróság előtt is kiáll. A miniszter kijelentette: a bizottság döntése meghozatala során tekintettel volt mind a zöld érdekekre, mind az európai politikai viszonyokra.

Magyarország legnagyobb gazdasági sikere

Jelentős minimálbér-emelésre csak a Fidesz kormányok idején került sor

Ha valaki 2009 végén bruttó 140 ezer forintot keresett, annak 36 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetnie – emlékeztetett Lázár János, aki hozzátette: az szja 15 százalékra csökkent 2010 után. A miniszter arra is utalt, hogy az előző kormány idején a minimálbér nem érte el a nyolcvanezer forintot és hozzátette: érdemi minimálbér-emelésre Magyarországon csak a Fidesz kormányzása idején került sor, a minimálbér most 127 ezer forint, amely jövőre 138 ezer lesz, míg a garantált bérminimum 180 ezer forintra emelkedik.

– Még semmi nem dőlt el, a munkaidővel kapcsolatos törvénymódosítás tárgyalásai még folynak – emelte ki Lázár János, emlékeztetve, hogy a 2010 után végrehajtott változásokat az ország gazdasági állapotának stabilizálása miatt volt szükség, és felhívta a figyelmet, hogy a munkavállalók is komoly áldozatot vállaltak a cégek profitábilisabbá tétele érdekében.

A munkához való jogot és a munkából való megélhetés lehetőségét a tisztességes munkafeltételekkel együtt biztosítani kell, mondta a miniszter, hozzátéve, hogy közben az ország versenyképességességét is biztosítani kell, hogy az adóbevételeket és munkahelyeket eredményezzen, ezért nem mindegy, milyen feltételekkel foglalkoztathatnak az hozzánk befektetők.

Magyarország legnagyobb gazdasági sikere

Szükség volt a letelepedési kötvények kibocsátására

2010-ben 85 százalékos volt a magyar állam eladósodottsága, amely szükségessé tette külső források bevonását – indokolta a letelepedési kötvény bevezetését Lázár János azonnali kérdésre válaszolva. A miniszter hozzátette: az államadósság azóta 72 százalékra csökkent. A kormány az adósság törlesztésére igyekezett bevonni a lakosságot, és bár megsokszorozódott a lejegyzett államkötvények volumene, szükség volt külső források bevonására is.

Aki viszont egy bóvli kategóriába sorolt országnak adott kölcsön, szívességet tett – értékelte a miniszter, aki emlékeztetett: ha a szocialista kormány nem kapott volna IMF-hitelt, az ország csődbe ment volna, és ezeket az adósságokat az elmúlt években és részben a mai napig is törleszti a büdzsé. Lázár János emlékeztetett arra is, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókról a Belügyminisztérium vizsgálata alapján elmondható, hogy nem jelentettek nemzetbiztonsági kockázatot.

Magyarország legnagyobb gazdasági sikere

Megvizsgálják a kisteleki cég pályázatát

A kisteleki Hunvestor Kft-t tavaly már ellenőrizte a Miniszterelnökség, amely során túlárazást állapítottak meg – tájékoztatott Lázár János azonnali kérdésre reagálva, amely során kifejtette: a cég napelemeket is telepített, amelyek nem voltak elszámolhatók az általa megnyert pályázatban, ezért a zárókifizetésből 42 millió forint lefizetésre került, ezen túl az el nem számolt és kamatokkal terhelt előleg visszafizetése is folyamatban van, de a helyzet tisztázására vizsgálatot rendel el. A miniszter elmondta: a cég még az előző kormány idején nyert támogatást logisztikai bázisra, amelyet ez év augusztusáig kell fenntartania.  A 62 millióból megvalósult kisteleki ipari parkot a kormány 43 millió forinttal támogatta, a fenntartási időszak 2015-ben véget ért, a településnek nincs a kormányzat felé beszámolási kötelezettsége.

Arnay