2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-05-08 07:08:16

Macron nyerte a francia elnökválasztást

A francia belügyminisztérium által vasárnap késő este közölt első részeredmény szerint 9,8 millió szavazat összeszámlálása után Emmanuel Macron a voksok 61,7 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában. A volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.

Macron nyerte a francia elnökválasztást

Harcolni fogok a bennünket emésztő megosztottság ellen – jelentette ki vasárnap este Emmanuel Macron, a franciaországi elnökválasztás győztese, aki biztosított arról, hogy meghallotta a franciák „dühét, aggodalmát és kétségeit”. A  megválasztott elnök kijelentette: az Európa és az azt alkotó népek, Európa és a polgárok közötti szálak újraszövésén fog munkálkodni.

A 39 éves volt szocialista gazdasági miniszter, aki az előjelzések szerint a szavazatok 65 százalékával lesz a V. köztársaság  nyolcadik elnöke, ígéretet tett, hogy Franciaország a terrorizmus elleni harc élére áll, és megvédi Franciaországot és Európát.

A megválasztott elnök kijelentette, hogy a következő öt évben felelősségének tekinti a félelmek lecsillapítását és azt, hogy visszaadja a franciáknak az optimizmusukat. Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy helyreállítsa a közélet tisztaságát.

Bejelentették

A francia nép Emmanuel Macront választotta meg az ország új elnökének – jelentette be Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök vasárnap este pár perccel az urnazárás és az exit poll eredményeinek közzététele után.

A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény „azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét”.

Richard Ferrand, a győztes jelölt En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmának főtitkára közölte: Macron ragaszkodni fog ahhoz az ígéretéhez, hogy egységet teremt és megújítja a francia politikai rendszert.

Elismerte a vereséget

Marine Le Pen telefonon gratulált Emmanuel Macronnak a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez – jelentette be maga a radikális jobboldali jelölt vasárnap este. „Rövid és szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással a francia elnökválasztás két jelöltje, a volt gazdasági miniszter Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen – közölték vasárnap este Macron környezetéből.

„Az egyes számú ellenzéki erő”

Le Pen a párt támogatói előtt mondott beszédében „történelmi és erős eredménynek” nevezte a második fordulóban elért szavazatok arányát. A Nemzeti Front „az egyes számú ellenzéki erő” – jelentette ki a volt elnökjelölt.

A politikus közölte, hogy a parlamenti választásokon új hazafias mozgalom élén kíván indulni, s jelezte, hogy meg kívánja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja létrehozta.

Új névvel fordul rá Le Pen a parlamenti választásokra

A politikus úgy vélekedett, hogy a hazafias és a globalista erők közötti választás „áll a franciák előtt a parlamenti kampány idején minden választókörzetben”. „Ennek a harcnak az élére állok, hogy még szélesebb körben egyesítsek mindenkit, aki Franciaországot akarja választani, megvédeni a függetlenségét, szabadságát, felvirágzását, biztonságát, önazonosságát és társadalmi modelljét” – tette hozzá Marine Le Pen. A parlamenti választásokat, amelynek alapján megalakul az új kormány, június 11-én és 18-án tartják.

Merkel gratulált elsőként

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár. „Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője ismertetett. A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta a radikális jobboldali Marine Le Pennel szemben.

„Pénzt is adnának” a németek

Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg. A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a „pénzügyi ortodoxiával”, államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához – mondta Gabriel.

Juncker: a franciák az európai jövőt választották

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Theresa May együttműködne

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez. „Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk” – fogalmaz üzenetében Theresa May.

Hollande egységről beszél

Francois Hollande távozó francia elnök telefonon gratulált vasárnap este Emmanuel Macronnak elnökválasztási győzelméhez. Hollande közleményében kiemelte: Macron elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a francia emberek nagy többsége egységbe akar tömörülni a köztársaság értékei mentén és ki akarja mutatni, hogy az ország az Európai Unióhoz tartozik.

Trump várja a közös munkát

Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Emmanuel Macronnak. „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – olvasható Donald Trump bejegyzésében.

A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele. A CNN hírtelevízió Párizsból tudósító munkatársnője arra is emlékeztetett, hogy Barack Obama volt elnök a francia választások második fordulója előtt videóüzenetben tette le voksát Emmanuel Macron mellett.

Az Európai Parlament elnöke az unió megváltoztatásáról beszélt

Számítok Franciaországra – amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt “változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz” – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében, gratulálva Emmanuel Macron győzelméhez.  Tajani üzenetében meghívta a megválasztott francia elnököt az uniós parlament plenáris ülésére, hogy – mint mondta – ott közösen adjanak “igazi válaszokat” az uniós polgároknak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében gratulált a francia választásokon győztes Macronnak. Hozzátette, a franciák az egyenlőségre, a szabadságra és a testvériségre szavaztak, amellyel nemet mondtak a hamis hírek zsarnokságára.

Charles Michel belga miniszterelnök üzenetében gratulált Macron győzelméhez és kifejezte, örül a Franciaországgal folytatandó közös munkának, hogy Európa új lendületet kapjon.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.

Forrás: hirado.hu