2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
v / -0°C
h / -0°C
Tudomány és Technika
Soós Kata | 2016-11-01 10:02:09

London és Hódmezővásárhely a dizájnfellegvár

Milyen lesz 2030-ban egy versenyautó a világ leghíresebb hosszú távú autóversenyén a Le Mans-i 24-órás autóverseny? Két magyar srác is benevezett egy világméretű dizánjner kihívásra és nagyon komoly munkákat tettek le a zsűri elé.

A napokban számoltunk be az idei Michelin Challenge Design-ről, amelyet majdnem minden évben kiírnak. A feladat idén az volt, hogy tervezzenek kocsikat a leghíresebb 24-órás verseny számára. 2030-ban – vagyis alig 14 év múlva – milyen járművek versenyeznének egymással? Persze nagyon vadnak tűnnek az elképzelések, de hát ilyen dizájnversenyeknek mi más is lenne a feladata, mint az egyébként is elég látványos LMP1-es kategóriájú versenyautókat még futurisztikusabbra rajzolni.

A verseny győzteseit itt lehet megnézni, mi a magyar résztvevőkkel foglalkozunk most inkább, ugyanis a hír megjelenése után megkerestek minket és mi szívesen bemutatjuk alkotásaikat. Az idei designchallengen két fiatal, Hajdú Norbert és Kiss Csaba vettek részt.

London és Hódmezővásárhely a dizájnfellegvár

Hajdú Norbert, harminc éves és Londonban lakik. Nem mellékesen a legkevésbé amatőr, mert 3D-s forma tervezési diplomával bír, többek közt autóformatervezést is tanult a Coventry University-n. Amit a projektjéről elmondott, hogy 2-3 hónap alatt készült részben kezi rajz, kézi festés, rendering, valamint Photoshop színezéssel, természetes CAD-programok segítségével.

Az ötlete az Aurora Concept nevű projektjéhez az volt, hogy létrehozzon egy dinamikus, áramvonalas jövőbeli autót. Leginkább a katonai repülés és az ehhez kapcsolódó gépek befolyásolják a dizájnt, kombinálva egy kis földönkívüli valamint űrbéli esztétikai elemekkel. Az Aurora egy áramvonalas jövőbeli versenyautó, melynek célja, hogy összehozza a korábban említett elemeket és mindezt kombinálja egy erős Nissan DNS-el.

London és Hódmezővásárhely a dizájnfellegvár

Az autó persze főleg a teljesítményre koncentrál, áramvonalas, sima, egyszerű, áramvonalas karosszériával. A gépben egy sugárhajtású turbina motor lenne, amelyet egy hűtő-légcsatorna és egy hőálló fal választ el a pilóta fülkétől. Négy állítható csűrőkormánnyal irányítható a kipufogó áramlás ezzel befolyásolható a légáramlás, illetve meghajtási irány és leszorító erő is.

Újabb érdekesség, hogy a tervező szerint miközben a turbina pörög, a szokásos meghajtáson kívül további energiát is termelne elektromosság formában, ez akkumulátort tölt, ez hajtja lényegében az autót. Ráadásul a kerékagyakban is külön elektromos motor van, ami pörgeti, és gyorsítja a fordulatokat, valamint elektromágnes segítségével fékeznek a kerekek, tehát a hagyományos fék rendszert fölöslegessé tenné.

A formáját tekintve az autó elején behatol, a légáramlás a pilóta fülkén körbe van csatornázva, és szintén be a turbina felé, majd tovább áramlik a karosszéria oldalára, körbe a kerékaknák, és a hátsó diffúzor felé. Az autó elején szintén van egy egyenes levegő csatorna, ami egyből és érintetlenül a hátsó diffúzor felé hajt, ugyanúgy eközben az akkumlátort is hűti, és a hátsó alsó szárny és csűrőkormányok felé vezet.  A középső függőleges vezérsík, és függőleges a szárnyak segítik az autót stabilan tartani.

Az autó pilótafülkéje is modern technológiákkal van kifejlesztve. A ki-és be szállás úgy működik, mint egy vadászgépen. A fülketető előre bukik és a pilóta be tud ülni a vezérlethez. Belül a fülkében, szem elé vetitett (HUD) kijelzőket használ, ami fontos információkat ad a pilótának.

A másik magyar nevező Kiss Csaba, aki 28 éves és Hódmezővásárhelyen lakik és dolgozik, mint szabadúszó 3D-grafikus. Mint nekünk írta, sosem tanulta a formatervezést. Illusztrációkat, animációkat készít különböző termékekhez, valamint csomagolásokhoz, hirdetésekhez, web-re, nyomdai anyagokra vagy TV-be. Az ő autója nagyjából 100-120 munkaórát vett igénybe, de ez 4-5 hónapra oszlott szét. Azt mondja a Michelin Challenge Design-ról, valahogy mindig későn értesült róla, idén végre nem. Pont a kihívás miatt most rászánta az időt, hogy megmutassa mit tud.

London és Hódmezővásárhely a dizájnfellegvár

Ő inkább egy hihető, konzervatív formavilágú autót képzelt el a 2030-as verseny győzteseként, hiszen csak 14 év telik el addig, és ismerve az FIA szabály változtatásait, nem tartja valószínűnek, hogy sok minden változna ennyi idő alatt.

Ő az 56-os garázsból indulva, ahol már megengedett a kísérleti technológiák alkalmazása is nyerne versenyt. Ehhez a Quant autógyártót társította a Michelin-nel karöltve. A Quant idén mutatta be a NanoFlowcell technológiáját, ahol elektromos oldatot lehet tankolni az autóba és abból nyernék az elektromosságot a kerekenkénti villanymotorok. Így megmaradna a tankolás folyamata is a gyorstöltés vagy akku cserék helyett. A Michelin pedig egy aktív, két komponensű gumit készítene az autóhoz, amely segítségével hosszabbítani lehetne a gumik élettartamát. Ez annyiból állna, hogy 3 részre lenne osztva a gumi, ahol a két szélső rész lágy keverékű, míg a középső keményebb keverékű lehetne és sebességtől függően változna a gumi profilja, hogy éppen melyik érintkezik az aszfalttal.

London és Hódmezővásárhely a dizájnfellegvár

Fékezéskor, gyorsításkor, kanyarodáskor elsősorban a lágy rész emelkedne ki, hogy minél nagyobb lehessen a tapadás, míg az egyenesekben a középső, vékonyabb rész, hogy kisebb legyen a súrlódás, hogy feleslegesen ne kopjon a lágy keverék. Hasonlóan aktív része lehetne az autónak a mozgó légterelő elemek. Jelenleg néhány sorozatban engedélyezik az állítható hátsó szárnyat, de a flexibilis elemeket, ha jól tudom, minden sorozatban tiltják. Viszont ez véleménye szerint a jövőben változni fog, hiszen több utcai szuperautó is képes már lezárni akár a légbeömlőit nagyobb sebességnél, hogy javuljon az aerodinamikája. Ennek óriási hatása lehetne a teljesítményre és a fogyasztásra is.

Az autó egyik fontos éke lenne, hogy több karosszéria elem is hajlított kijelzővel lenne ellátva, ahol mozgó hirdetéseket is lehetne megjeleníteni. Ezeket olyan helyekre rakta, ahol nem zavarnák a kilátásban a versenyzőt és a hátul jövőt sem vakítanák el vagy zavarnák össze az akár villódzó hirdetések. Ráadásul éjszaka egészen jól mutatna.

Forrás: hvg.hu