2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
4°C
Eső / 11°C
szo / 4°C
v / 0°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2017-07-06 15:32:01

LMP: Paks ügyében a nép is dönthessen!

- Svájci mintára Magyarországon is kérje ki a kormány a lakosok véleményét arról, akarnak-e atomenergiával együtt élni vagy sem - fejtette ki Schmuck Erzsébet csütörtökön Makón a paksi erőmű tervezett bővítése kapcsán. Az LMP frakcióvezető-helyettese emellett arról is beszélt, hogy általános béremelésre is szükség van az országban.

LMP: Paks ügyében a nép is dönthessen!

A Lehet Más a Politika (LMP) vezetősége járja az országot, hogy találkozzon és beszélgessen az emberekkel számos fontos kérdésről, többek között a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről. Csütörtökön a makói Széchenyi téren tartott ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót a párt frakcióvezető-helyettese, Schmuck Erzsébet, valamint az LMP Csongrád megyei területi elnöke, Lopusni Zoltán.

LMP: Paks ügyében a nép is dönthessen!

- Azt szorgalmazzuk, hogy svájci mintára nálunk is kérje ki a kormány a lakosok véleményét arról, kívánnak-e együtt élni az atomenergiával vagy sem - fejtette ki Schmuck Erzsébet. A politikus szerint a bővítés az évszázad legrosszabb üzlete lenne, hiszen akkora költséggel járna - a számításuk szerint majd 10 ezer milliárd forintba kerülne a végére - hogy még a mai gyerekek is ezt törlesztenék a későbbiekben felnőttként. - A kormány úgy véli, hogy 25 esztendő múlva csak 30 forint körül lenne egy kilowattóra, mikorra beindulnak a bővített paksi reaktorok, ezzel szemben a megújuló energia ára folyamatosan megy lefelé, vagyis akkora ez 5-7 forintot jelentene - számolgatott a frakcióvezető-helyettes. Paks mellett az általános béremelés fontosságáról is beszélt Makón Schmuck Erzsébet. - Nem elegendő, hogy csak a minimálbért emelik, ráadásul ennek a terhét a kormány rátette a kis- és középvállalkozások vállára, progresszív jövedelemadózást vezetnénk be, ami annyit jelent, hogy a minimálbért adómentessé tennénk, a munkavállalói járulékot pedig csökkentenénk - mondta végül a politikus.

LMP: Paks ügyében a nép is dönthessen!

- Nem csak Orbán Viktor miniszterelnök, hanem én is szeretem a focit, de ez nem azt jelenti, hogy mindenhol stadiont kell építeni - vette át a szót Lopusni Zoltán. A párt megyei területi elnöke hozzátette: Makón hamarosan birtokba vehetik az új, 405 millió forintba kerülő sportkomplexumot a helyiek, viszont az embereknek nincs munkája. - Felszólítom a kormányt, hogy ne stadionokat építsen, hanem helyette munkahelyeket teremtsen, mert csak így tudja megakadályozni azt, hogy a fiatalok elhagyják az országot - emelte ki Lopusni Zoltán.

Munkatársunktól. K.