2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-06 15:37:47

Libapásztorként kezdett a szakoktató

Mindössze 8 esztendős volt Mágori István, mikor libapásztorkodni kezdett. Később kifutófiú lett belőle, de dolgozott kertészetben napszámosként, valamint lakatosműhelyben inasként. Végül autóvillamossági szakoktatóként ment nyugdíjba. István bácsit 90. születésnapján szerdán a makói önkormányzat nevében dr. Sánta Sándor települési képviselő köszöntötte fel.

Libapásztorként kezdett a szakoktató

Mágori István 1927. szeptember 6-án született Makón. Annak ellenére, hogy még kisgyermekként megsérült a lába, rengeteget dolgozott. - A bátyám béresnek szegődött egy tanyára, én 8 esztendős voltam, mikor az iskolai szünetben elmentem ehhez a gazdához, hogy a libákra vigyázzak - mesélte István bácsi. Ekkor mezítláb kotúba lépett, s idővel a sebe elfertőzött, majd évekkel később csak fokozódott a probléma. Ez nem gátolta azonban abban, hogy dolgozzon. De pontosan mit és hol, azt Mágori István itt foglalja össze:

Libapásztorként kezdett a szakoktató

Libapásztorként kezdett a szakoktató

- Sok mindennel foglalkoztam, de ezzel a merev lábbal nem volt egyszerű a helyzetem, ráadásul én gondoskodtam beteg édesanyámról is, így csak Makón vagy a közelében vállalhattam munkát, messzebbre nem mehettem, pedig ajánlatot kaptam a Dunántúlról és Észak-Magyarországról is - sorolta Mágori István. Vasas a szakmája, így nagyon örült, mikor a mezőhegyesi gépműhelyben állást kapott. Esténként nem sokat pihent, mert akkor tanult, hogy elvégezhesse a technikumot. Átkerült 1952-ben a makói gépgyárba, ekkor indult el a városban a szakmunkásképzés, s felkérték, hogy legyen oktató. - Egészen 1984-ig tanítottam az intézetben leendő lakatosokat, villanyszerelőket és autóvillamosságiakat, majd leszázalékoltak - tudtuk meg István bácsitól. A sok munka mellett azért jutott idő muzsikálásra is, előbb tangóharmónikán, majd szintetizátoron játszott, közel fél évszázadon keresztül örvendeztetve meg a hallgatóságát.

Libapásztorként kezdett a szakoktató

István bácsit születésnaja alkalmából szerdán Madarász utcai otthonában köszöntötte fel a családja. Nem csak a família, hanem az önkormányzat is meglepte az idős férfit. Dr. Sánta Sándor települési képviselő egy hatalmas dobostortával érkezett, valamint Orbán Viktor miniszterelnök köszönőlevelével.

Libapásztorként kezdett a szakoktató

Az ünnepelt egy kicsit mesélt a családjáról is. - Munkából mentem haza, mikor az utcán megpillantottam Ilonát, azonnal megtetszett - árulta István bácsi. Mikor megtudta, hogy Ilonka egyedül él édesanyjával, nincs férfi háznál, aki elvégezze a nehéz munkákat, felajánlotta a segítségét. - Így kezdődött az egész, aztán idővel, 1956-ban összeházasodtunk - tette hozzá a születésnapos. Mágori Istvánnak és feleségének két gyermeke, három unokája és két dédunokája van.

Libapásztorként kezdett a szakoktató

Munkatársunktól. K.