2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-02-09 21:30:13

Lemezen az Ö-zés

Csütörtökön bemutatták a „Vásárhelyi beszédös lemez” című mp3-as hanghordozót, melyen vásárhelyi népdalok, nóták, mesék, balladák és parasztversek is szerepelnek.

Lemezen az Ö-zés

A lemez elkészülése azt a célt szolgálja, hogy a vásárhelyi tájnyelv bekerülhessen a nemzeti és a helyi értéktárba. A Németh László Városi Könyvtár és a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület gondozásában megjelent hanghordozóra pályázat keretén belül várták az anyagokat. Ezeket otthon is el lehetett készíteni, de az egyesület tagjai is segítettek a felvételben.

Lemezen az Ö-zés

A hanganyagok nagyon változatosak. Első sorban az idősebbek fiatalabb kori visszaemlékezései érkeztek, de modern dolgok is érkeztek. Valaki például az internetes vásárlást mesélte el, ö-ző nyelvjárásban.” – mondta el Benkő László a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke.

Lemezen az Ö-zésBenkő László

Az egyesület korábban egy könyvet is kiadott, melyben írásos formában adják tovább az ö-ző nyelvjárás szépségeit. Emellé csatlakozott most a hanganyag, melyet meghallgatva még hatásosabban rá tudnak világítani a nyelvjárás szépségeire.

Lemezen az Ö-zés

A lemezre 150-160 éves gyerekversek, mondókák is kerültek, azért, hogy minél szélesebb repertoárból választhassanak a mai kor gyerekei, ha egy versenyen elindulnak.

Lemezen az Ö-zés

A hanghordozó egyik érdekessége, hogy Samu János is küldött anyagot hozzá, aki a Hawaii szigeteken él, és ott őrizte meg a vásárhelyi nyelvjárást, abban a formában, amit gyerekként itthon tanult meg.

Lemezen az Ö-zés

Sz.Viktor